Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χριστόπουλος για Ζακ Κωστόπουλο: «Η δολοφονία του, επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος»

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και υπογράμμισε το ρατσιστικό..

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και υπογράμμισε το ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος.

Ως την «επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος» χαρακτήρισε την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημ. Χριστόπουλος, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα, προκειμένου να κοιμούνται ήσυχοι οι πολίτες.

«Είμαι εδώ γιατί αξιολογώ ότι αυτή η υπόθεση είναι σημαντική. Ένα έγκλημα που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία η οργανωμένη κοινωνία και η δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα που δεν είναι ατιμωρησία. Πράξεις βάρβαρες που απαξιώνουν τη ζωή θα πρέπει να αποδοκιμαζονται και να τιμωρούνται» κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:

«Το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος. Ο δράστης θεωρεί ότι οι ιδιότητες του θύματος συμπυκνώνουν εκείνο που ο δράστης αποστρέφεται. Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να στείλει το μήνυμα για να κοιμόμαστε και εμείς ήσυχοι. Τρία χρόνια τώρα οι αρχές ερευνούν και ούτε πειθαρχικά δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτο το παιδί επειδή θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει όλα όσα εκείνοι αποστρέφονται, είχε αυτή την τύχη».

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό, ο τρόπος με τον οποίο οι κατηγορούμενοι χειρίστηκαν τον Ζακ Κωστόπουλου, σχετίζεται «με στερεότυπες ιδιότητες που του απέδιδαν όπως ότι ήταν άτομο του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζάκι», συμπληρώνοντας: «Πιστεύω και εύχομαι όλη αυτή η βαρβαρότητα επιτελέστηκε επειδή αυτός ο άνθρωπος πέθανε χτυπημένος στο ξύλο εξαιτίας αυτών ιδιοτήτων που οι κατηγορούμενοι νόμιζαν ότι είχε. Δεν θεωρώ ότι τσακώθηκαν ούτε για ερωτικά ούτε για πολιτικά ούτε για ποδοσφαιρικά».

Για το Ζακ Κωστόπουλο μίλησε και η Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος και σεναριογράφος, κάνοντας λόγο ένα δημοφιλές άτομο: «Γνώρισα τον Ζακ το 2013 στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ που έκανα για την ομοφοβία. Ήταν γνωστός αγωνιστής της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας. Έχω κάνει μαζί του πολλά πράγματα. Τελευταία φτιάχναμε και ένα βιβλίο» είπε και εξήγησε ότι: «Ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία σχέση με τη βία. Ήταν δημοφιλής. Τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωής του και σε ανοδική πορεία ήταν και η καλλιτεχνική του υπόσταση».

Επεσήμανε δε στο δικαστήριο, πως αμέσως μετά το θάνατο του, «σε ένα προφίλ που είχε το όνομα του μεσίτη υπήρχαν αναρτήσεις ότι ο Ζακ αυτοκτόνησε με γυαλί. Υπήρχαν αναρτήσεις με έντονο ομοφοβικό μένος με μια ρητορική που δεν θέλω να αναπαράγω».

Ως μάρτυρας κατέθεσε η ειδική επιστήμονας στην ανάλυση βίντεο, η οποία εργαζόμενη σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο ανέλαβε ύστερα από αίτημα της οικογένειας, την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Η μάρτυρας αναφέρθηκε στα τρία βίντεο που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, από την ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε δεχθεί 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από το μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

Αναφέρθηκε σε όλο το χρονοδιάγραμμα που προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό που είχε στη διάθεσης της, καταλήγοντας -μετά από σχετική ερώτηση της υπεράσπισης- ότι: «δεν μπορεί να φανεί αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατάει μαχαίρι. Βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δεν ξέρουμε, δεν είναι κοντινό το πλάνο είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι ή τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε».

Νωρίτερα είχε καταθέσει και ένας αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του κατηγορουμένου μεσίτη, με τον οποίο σκόπευαν να φάνε σε παρακείμενο μαγαζί. Σε αντίθεση με τα όσα έχουν υποστηρίξει άλλοι μάρτυρες, είπε ότι ο μεσίτης επεδίωξε να κρατήσει μέσα στο κοσμηματοπωλείο τον Ζακ, ενώ κατά τον ίδιο, ούτε ούτε ο μεσίτης ούτε ο κοσμηματοπώλης πέταξαν πράγματα.

«Μόλις τελείωσα τη δουλειά μου ήμουν σε ένα παρακείμενο μαγαζί και κάθισα να φάω. Πήρα τηλέφωνο τον κατηγορούμενο μεσίτη και του είπα να κατέβει να φάμε. Μόλις κάθισε, ακούσαμε φασαρίες και πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει» κατέθεσε και πρόσθεσε ότι είδε «ένα παλληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπέει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο κάνει ένα μικρό άνοιγμα. Πάει ο μεσίτης εκεί και του είπε κάτσε μέσα. Εκείνη τη στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο κατηγορούμενος του είπε κάτσε μέσα. Τον αφόπλισε. Είχε αμυχες στα χέρια του».

Πρόεδρος: Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου ήρθε καθόλου;

Μάρτυρας: Ναι ήρθε και του έλεγε κάτσε μέσα, κάτσε μέσα .

Πρόεδρος: Πετούσαν τίποτα αντικείμενα;

Μάρτυρας: Όχι δεν πετούσαν τίποτα.

Εισαγγελέας: Είδατε τους δυο κατηγορουμένους να κλωτσούν τον Κωστόπουλο;

Μάρτυρας: Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ίσως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών.

Πολιτική Αγωγή: Δεν σκεφτήκατε να πάρετε την αστυνομία αντί να γίνουν αυτές οι αγριότητες;

Μάρτυρας: Φώναζε ο κόσμος πάρτε την αστυνομία.

Πολιτική Αγωγή: Το μαχαίρι που περιγράφετε τι ήταν;

Μάρτυρας: Ένα κοινό μαχαίρι.

Σχετικά θέματα

Απόψεις