Πολιτισμός

Ο «Άρης» μπήκε στην Αθήνα!

   Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ… μπήκε στην Αθήνα. Όχι – δυστυχώς – το Δεκέμβρη του ‘44. Τον Οκτώβρη του 2017. Έκανε την «είσοδο» του, μια μέρα μετά την 73η επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από το Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

  Ο ηγέτης της Αντίστασης, ο πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ που λευτέρωσε τη χώρα από τους Ναζί, ο φόβος και ο τρόμος των  ντόπιων συνεργατών του χιτλερισμού, «γύρισε». Ίσως γιατί ποτέ δεν έφυγε, αφού ο «μύθος» του, μένει ζωντανός από γενιά σε γενιά σε τούτο τον τόπο.

  Ξεπέζεψε στο Βοτανικό. Μπήκε στη σκηνή. Αφηγήθηκε. Ο Άρης μέσα από τα μάτια του Άρη. Η διαδρομή ενός ανθρώπου που συνέδεσε τη σύντομη ζωή του με τη χαμένη νικηφόρα Επανάσταση του λαού μας ανέβηκε στο σανίδι… Η αυλαία για το «Αρη» άνοιξε, αν και μεταξύ μας δεν έκλεισε ποτέ.

  Ο Θανάσης της πρώτης νιότης και της άσωτης ζωής. Ο «μεταμορφωμένος» Κλάρας, ο κομμουνιστής Κλάρας, που δεν θα του βρεις ούτε μια κηλίδα στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Ο Μιζέριας της «δήλωσης». Ο Βελουχιώτης του Γοργοποτάμου. Ο Άρης της Λαμίας. Ο αρνητής που «έκαψε» τη Βάρκιζα. Ο «αετός» της Ρούμελης στην τελευταία πτήση της Μεσούντας. Βήμα το βήμα η πορεία και η ζωή του εμβληματικού λαϊκού ηγέτη που ανέδειξε η νεότερη ιστορία της χώρας.

  Το εγχείρημα της Σοφίας Αδαμίδου δύσκολο. Το αποτέλεσμα μοναδικό. Το έργο «Άρης», σε εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη, έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή στο CARTEL Τεχνοχώρος. Μέσα σε ένα λιτό σκηνικό, που «γέμισε» από τις καταπληκτικές μουσικές επιλογές των συντελεστών και ένα «μεταφυσικό» κινηματογραφικό περίπατο του Άρη, ξεδιπλώθηκε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση.

  Ο Τάσος Σωτηράκης στο ρόλο του Άρη κλήθηκε να υποδυθεί μια μορφή που πέρασε στην «αθανασία». Να ενσαρκώσει προσωπικές στιγμές ενός ανθρώπου, κάποιες εκ των οποίων δεν γνωρίζει κανείς. Το πέτυχε με μια ερμηνεία κατάθεση – ψυχής. Ο ήρεμος καπετάνιος, ο στρατηγικός και πολιτικός νους που ξεδιπλώνει τις στρατιωτικές και οργανωτικές του ικανότητες. Ο γιος που μιλά στη μάνα του. Το σύμβολο που συνομιλεί και «αγκαλιάζει» με το λόγο του αγρότες και εργάτες. Ο πρώτος των ανταρτών με τους μαυροσκούφηδές του. Ο κομμουνιστής, ο πρωτοκαπετάνιος που θυμώνει, οργίζεται, ξεσπά. Που παλεύει με τον εαυτό του, τη συνείδησή του, που διαφωνεί με το Κόμμα του μένοντας πάντα πιστός σε αυτό. Ο Άρης με τον σύντροφο του, τον Τζαβέλα. Ο Άρης με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο Άρης δακρυσμένος. Σε μια ανατροπή της μοίρας και ένα διαχρονικό κάλεσμα αγώνα.

Μέρες και ώρες παραστάσεων:  Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9 μ.μ –Τόπος: Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας-τηλ. 693 989 8258).

(Επισκέψεις: 71 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend