Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και «ο τρόπος»

 «Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν..

 «Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει και αυτό που του λένε. Αν ψάξουμε τα κείμενα και τα ψηλαφίσουμε και τα δούμε για το θέμα το κεντρικό που θίγει, δεν κάνει λάθος. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας».

Είναι λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (βίντεο στο τέλος του κειμένου) από τη χθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Είναι, λοιπόν, θέμα «τρόπου»; Δεν θα ανοίξουμε θέμα μορφής και περιεχομένου, με βάση αυτά που λέει και γράφει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος… Θα ρωτήσουμε, απλά, εάν αυτά που ακολουθούν – και είναι μόνο ορισμένα από τα …καλύτερα του Μητροπολίτη – είναι θέμα τρόπου.

Εάν είναι θέμα τρόπου και δεν θεωρούνται «λάθη» από τον Αρχιεπίσκοπο, τότε πραγματικά υπάρχει σοβαρό θέμα, που ξεπερνά τα εσωτερικά της εκκλησίας. Ξεπερνά και τη σύσταση του Αρχιεπισκόπου, προς τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο («δεν είναι αυτός ο τρόπος ο κατάλληλος που μπορεί να ενεργήσει ένας ποιμένας»).

«Το κρέας να μείνει δηλητήριο μέσα τους»

«Πώς θα αντισταθούμε στην αθεΐαΠρέπει να πάρουμε τα όπλα μας. Το δικό μου το όπλο λοιπόν είναι σκληρόΕνώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν έχει υπογράψει τέτοια διατάγματα (…). Κι επίσης αυτοί που απόψε θα φάνε κρέατα, το κρέας να μείνει δηλητήριο μέσα τους, πέτρα που να μην το χωνέψουν, να τρυπήσει το στομάχι τους»  

[από κήρυγμα του Μητροπολίτη τον περασμένο Απρίλιο (βίντεο από το κήρυγμα μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου)]

Η «γλυκιά ελπίδα» Χρυσή Αυγή 

 «...δεν είσθε βέβαια μια «Μαύρη Νύχτα!». Εάν, όμως, βελτιωθείτεεάν αποφύγετε κάποιες ανωφελείς ακρότητες του νεοφώτιστου, αν τροποποιήσετε το στυλ που εφαρμόζετεαν ωριμάσετε δηλαδή, μπορείτε να καταστείτε μια γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο, πια, πολίτη και μια ήρεμη δύναμη…».

[από γραπτή δήλωση που είχε στείλει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιοςγια τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγήςστο Αίγιο, τον Οκτώβριο του 2012. Βίντεο, όπου ο εκπρόσωπος του ναζιστικού κόμματος δεν κρύβει τη χαρά του για τις ευχές του Μητροπολίτη, στο τέλος του κειμένου]. 

Ο «συμμοριτοπόλεμος» και …«η ευθύνη είναι επάνω σας».

«Αγαπητοί μου Αιγιώτισσες και Αιγιώτες,

Αδελφοί μου και Παιδιά μου,

Θα επιτρέψουμε, λοιπόν, στους αριστερούς και άθεους να μας ξαναγυρίσουν στα χρόνια του εθνικού διχασμού και του εμφυλίου πολέμου, δηλ. του συμμοριτοπολέμου;  Θα ξαναγυρίσουμε άραγε στα θλιβερά εκείνα χρόνια, όταν το τραγούδι που κυριαρχούσε στις γειτονιές ήταν το «αδελφός τον αδελφό να σκοτώνει; Σκεφθείτε και ενεργήστε. Η ευθύνη είναι επάνω σας».

[Από το προσωπικό ιστολόγιο  (εδώ ολόκληρο το κείμενο) όπου  δημοσιεύει τα κείμενα του ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος (14 Ιουλίου 2016). Αφορμή ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, η παράσταση που παιζόταν λίγες μέρες μετά στο Αίγιο]

Περί ανθελληνισμού, αποχριστιανισμού και χωρισμού κράτους – εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη συνέντευξη που έδωσε, χθες στον ΣΚΑΪ, μίλησε για πολλά, για το χωρισμό εκκλησίας – κράτους, για την εκκλησιαστική περιουσία, το μάθημα των Θρησκευτικών, τον υπουργό Παιδείας, τον πρωθυπουργό.

Εκτίμησε πως «ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον ανθελληνισμό και στον αποχριστιανισμό», δίνοντας επιχειρήματα σε ξενοφοβικές αντιλήψεις, σε θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός βάλλονται και πρέπει πάρουμε τα μέτρα μας.

Αυτός που βάλλεται είναι ο ελληνικός λαός και απ’ αυτό που κινδυνεύει είναι από τη βαρβαρότητα των πολιτικών που ασκούνται, από τη βαρβαρότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται κι έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, στη χώρα (Έλληνες και «ξένους»).

Στην κόντρα του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας και στην επίθεση που του έκανε χθες (τον χαρακτήρισε «προβληματικό άνθρωπο», που «άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ») δεν θα σταθούμε. Δεν θα μείνουμε, καν, σε εκείνα που περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος, για συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό («ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις μας μου είπε και ξαναείπε ότι δε θα κάνουμε τίποτα, μολονότι είμαστε η Αριστερά αν δεν το συζητήσουμε και καταλήξουμε στο τι θέλουμε»).

Η ουσία του θέματος, για τη σχέση εκκλησίας – κράτους, άλλωστε, παραμένει εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πάει: Στον αστικό εκσυγχρονισμό του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος (ένας αστικός εκσυγχρονισμός που έχει προχωρήσει σε πολλές χώρες) και στην εξασφάλιση – με κάθε τρόπο – της ανεξιθρησκίας. Μιλάμε για την ανεξιθρησκία όχι ως γενική διακήρυξη, αλλά ως πράξη – με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν – σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής και της προσωπικής ζωής,

Ακολουθούν τα βίντεο που αναφερθήκαμε παραπάνω: Το απόσπασμα με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο (μετά το 1.50), το «άγιο» κήρυγμα του Μητροπολίτη (από το 4.10-6.04 τα «καλύτερα» του) και το μήνυμα του προς τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Σχετικά θέματα

Απόψεις