Κοινωνία

Νούμερα (2)  

     Ανοίγεις το χαζοκούτι να χαλαρώσεις. Έχει μπασκετάκι,σκέφτεσαι. Η ομάδα που υποστηρίζει ο εκφωνητής-οπαδός, χάνει με καμιά 20αριά πόντους στο 1ο δεκάλεπτο. Τον ακούς, στην ντελιριακή περιγραφή του, να λέει πως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

    Τον θυμάσαι, μόλις μια βδομάδα πριν, να λέει τα ακριβώς αντίθετα. Τότε, δηλαδή, που η ομάδα του κέρδιζε με καμιά 20αριά πόντους στο 1ο δεκάλεπτο.Τότε τόνιζε πως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

   Λίγο που δεν έχεις πάνω από 7 μεταπτυχιακά στα ανώτερα μαθηματικά, λίγο που ο εκφωνητής-οπαδός εναι πρόσωπο περιωπής και δεν είναι δυνατόν να λέει μπαρμπούτσαλα, μπερδεύεσαι. Θα μπορούσαμε να πούμε, χάριν αστεϊσμού, ότι ο εκφωνητής που έλεγε τη μια το ένα και την άλλη το ανάποδο, είχε δίκιο και μάλιστα διαλεκτικό δίκιο…

   Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. (θέση)

   Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. (αντίθεση)

   Οι αριθμοί είναι μέσα και ως τέτοια, λένε την αλήθεια αυτού που τα χρησιμοποιεί, ανάλογα με το σκοπό του και την ιδεολογία του. (σύνθεση)

 

   Τα νούμερα, λοιπόν, μπορεί να λένε την αλήθεια, μπορεί και όχι. Καμιά φορά όμως αυτό που έχει σημασία, δεν είναι αν λένε την αλήθεια. Καμιά φορά αρκεί να είναι τα ίδια  τα νούμερα, απλώς, αληθινά. Γιατί αν είναι αληθινά, μπορεί να είναι και αποστομωτικά…

   Γιατί προχτές που διάβαζα τον κρατικο προϋπολογισμό ( αυτόν που έχει κατατεθεί από την αρχή του έτους), έπεσα σε κάτι νούμερα πολύ αληθινά και πολύ αποκαλυπτικά. Θα μου πεις γιατί διαβάζεις ,κύριε, τον κρατικο προϋπολογισμό?Θα σου απαντήσω, γιατί είμαι άνεργος, εχω χρόνο και έχω και μια φυσική ροπή στο τσάμπα.

   Δες τώρα κάτι νούμερα που σκόνταψα πάνω τους και σκοντάφτωντας, έπεσα και…πόνεσα.

-Για άμεσους φόρους, πληρώνουμε 20 δισ ευρώ.

 Για έμμεσους φόρους, πληρώνουμε 26 δισ ευρώ.

Το όλον, 46 δισ ευρώ.

Μας λένε, λοιπόν, ότι οι φόροι μας πάνε στους μισθούς των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις των χαραμοφάηδων συνταξιούχων.

Μόνο που για τους μισθούς, τις συντάξεις, την Παιδεία και την Υγεία(απο τα θεμέλια μέχρι τις κεραίες και από το προσωπικό μέχρι το…κωλόχαρτο,μετασυγχωρήσεως) δίνουμε 32 δισ ευρώ. Μένουν και  14 δισ ευρώ στην άκρη!!

-Αυτά τα 46 δισ ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 23% του ΑΕΠ.

Από αυτό το 23% του ΑΕΠ που είναι φόροι, το 2,8% του ΑΕΠ περίπου προκύπτει από φόρους κερδών εταιρειών και επιχειρήσεων.

Η αναλογία δε φόρων φυσικών προσώπων έναντι φόρων νομικών προσώπων ειναι 1/8. Δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα εισφέρουν τα 8πλάσια από τις εταιρείες. Εξαιρούνται ο ναυτιλιακές της ημεδαπής που είναι απαλλαγμένες από τέτοια μικροπράματα(βάσει του εγχώριου φορολογικού κώδικα).

Δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη εισφέρουν φόρο το 2,8% του ΑΕΠ,τα φυσικά πρόσωπα εισφέρουν περί το 20% του ΑΕΠ.

Βέβαια, μέσα στα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται και πένητες τραπεζίτες,βιομήχανοι και επιχειρηματίες, σαν αυτούς που αποτελούν το 1% του πληθυσμού της χώρας, αλλα κατέχουν το 56% του πλούτου της.

Δε φορολογούνται-θα πεις ως δικηγόρος του διαβόλου-κι αυτοί ως φυσικά πρόσωπα?Δεν εισφέρουν όπως όλοι?

Κι όμως η απάντηση είναι όχι.

Γιατί αυτοί, ας πούμε, έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Γιατί μετά έχουν τη δυνατότητα να γράφεται το ονοματάκι τους στη λίστα Λαγκάρντ, Μπόργιανς κτλ.

Και γιατί στο τέλος έχουν τη δυνατότητα να αθωώνονται από το ΣτΕ, να παραγράφονται τα σχετικα με τις λίστες αδικήματα και να απαλάσσονται από χρωστούμενα και  πρόστιμα και τέτοια κουραφέξαλα που θα απέφεραν φορολογικα έσοδα περί το 1 δισ ευρώ.

Ναι, αλλά εσύ τράβα τώρα να πληρώσεις την εφορία σε δόσεις.

Τα δικά σου, τα δικά μου, τα δικά μας, δεν πρόκειται να παραγραφτούν.

   Δεν πρόκειται να τα παραγράψει κανείς. Μόνο εμείς μπορούμε να τα διαγράψουμε. Μαζί και το χρέος της χώρας. Και μαζί να διαγράψουμε και αυτούς.

   Μα πιο σημαντικό να διαγράψουμε το άθλιο σύστημά τους, τα κέρδη τους και τον καπιταλισμό τους.

(Επισκέψεις: 60 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend