Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νότια Κορέα: Παραίτηση και δίωξη του προέδρου Γιουν για «ανταρσία» ζητά η αντιπολίτευση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα, έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό που αποτελεί την αιχμή της ιμπεριαλιστικής..

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα, έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό που αποτελεί την αιχμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των Ευρωατλαντικών με την Κίνα στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στη χώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γελ, μετά την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, κάτι που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω μερικές ώρες αργότερα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το «Δημοκρατικό Κόμμα», απαίτησε την «παραίτηση» του Γιουν, διαμηνύοντας πως θα κινήσει διαδικασία παύσης του, εκδίωξής του από το αξίωμα, αν δεν το αποφασίσει «αμέσως». Τόνισε ακόμη πως θα φροντίσει να ασκηθεί δίωξη για «ανταρσία» στον πρόεδρο, υπουργούς του (Άμυνας, Εσωτερικών) και κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας που ήταν αρμόδια για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου (πτέραρχο, τον επικεφαλής της αστυνομίας).

Αλλά και το ίδιο το κόμμα του Γιουν, το Κόμμα της «Λαϊκής Εξουσίας», τόνισε σήμερα πως ο αρχηγός του κράτους οφείλει να «λογοδοτήσει». Επίσης, ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της χώρας ανακοίνωσε πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο.

Μετά την απόφαση της Βουλής -όπου πλειοψηφεί το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DP)- να απορρίψει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, την καταδίκη της κίνησης του προέδρου και από τον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος, και διαδηλώσεις στη Σεούλ, ο Γιουν Σουκ Γιολ μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι προχωρά στην άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ διαβεβαίωσε ότι αποσύρονται τα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας νωρίτερα έφοδο και στο Κοινοβούλιο.

Οι χτεσινές εξελίξεις σημειώθηκαν μετά από βδομάδες νέας όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με επίκεντρο τις διαφωνίες γύρω από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 και με φόντο τις ενδοαστικές τριβές που δυνάμωσε η πρωτιά που απέσπασε το 2022 το DP στη Βουλή, ενώ το PPP συνέχιζε να ελέγχει την προεδρία.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως δεν ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του Γιουν και εξέφρασε «ανακούφιση» για την άρση του στρατιωτικού νόμου. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε πως «συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου», ένα «κράτος δικαίου» καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των σάπιων «αξιών» των Ευρωατλαντικών και της αστικής «δημοκρατίας» που μπορεί να εναλλάσσεται μέσα σε μια νύχτα από την κοινοβουλευτική δικτατορία στη στρατιωτική.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Κ. Κάμπελ, είχε δηλώσει πως «έχουμε σοβαρές ανησυχίες και παρακολουθούμε την εξέλιξη της πρόσφατης κατάστασης στη Νότια Κορέα», κρίνοντας σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι η συμμαχία της Ουάσιγκτον με τη Σεούλ παραμένει «ακλόνητη» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Νότιας Κορέας σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα «φιλοξενούνται» δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και βαρύς οπλισμός, αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια «επισκέπτονται» τα λιμάνια της χώρας, ενώ συνεχώς αναβαθμίζονται οι ασκήσεις-πρόβες πολέμου που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και με άλλους «συμμάχους» τους στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία.

Η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της στη χώρα να επιδείξουν σύνεση, ενώ η Ρωσία χαρακτήρισε κι αυτή πολύ «ανησυχητική» την κατάσταση. Η εκπρόσωπος, δε, του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου αναρωτήθηκε ειρωνικά «τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία γι’ αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; Η Νότια Κορέα θα είναι πιο τυχερή από τη Γεωργία;». Επισήμανση που αναφέρεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι βαλτικές χώρες στη Γεωργία για την καταστολή «φιλοδυτικών» διαδηλώσεων.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της, διά στόματος του πρωθυπουργού, Σιγκέρου Ισίμπα, ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση με «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία». Τα Ηνωμένα Έθνη και η Βρετανία εξέφρασαν ανησυχία.

Σχετικά θέματα

Απόψεις