Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νοσοκομειακοί γιατροί: Η κυβέρνηση πήρε πίσω την κατάπτυστη εγκύκλιο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την άμεση και οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ σχετικά με την αντιεπιστημονική εγκύκλιο με θέμα την «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την άμεση και οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ σχετικά με την αντιεπιστημονική εγκύκλιο με θέμα την «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Έτσι, αφού έπεσε στο κενό η πρώτη απόπειρα του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αντιδράσεις με «διευκρινίσεις» του τύπου «δεν αφορά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία»…, η κυβέρνηση σήμερα επανήλθε με νέο έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), με θέμα «εφαρμογή εγκυκλίου», το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Κι όπως ενημερώνει «σε σχέση με την υπ/αριθμ. 1356/29-12-2022 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Στην πράξη, πρόκειται για μια σημαντική νίκη των νοσοκομειακών γιατρών και του κινήματος.

Υπενθυμίζεται ότι και με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση υποχρέωνε τους γιατρούς «όλοι να τα κάνουν όλα», με σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς. Ενώ ομολογεί τις τεράστιες ελλείψεις που διαχρονικά υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερίας τομέα. Για παράδειγμα, γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα – π.χ. Παθολόγος – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα – π.χ. Γενικός Χειρουργός – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.λπ. εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω. Παράλληλα, η παραπάνω πρακτική με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μπαράζ παραιτήσεων τους γιατρούς, επιταχύνοντας τα βήματα προς το «νέο ΕΣΥ», με κλείσιμο νοσοκομείων/τμημάτων και διεύρυνση των νοσοκομείων – επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό, όχι απλά παραμένουν, αλλά οξύνονται. Όπως παραμένει «το αναπόσπαστο σημείο του προγράμματός μας, ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίο ήδη μελετούμε, πού χρειαζόμαστε δομή Υγείας. Προσοχή, όχι νοσοκομείο», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε ψηφοφόρους της ΝΔ, με τα γνωστά κριτήρια «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία μεσαία νοσοκομεία, τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με ένα τρόπο ο οποίος να είναι πιο αποτελεσματικός(…) για το πώς ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα σημερινά νοσοκομεία στα νοσοκομεία του μέλλοντος», δηλαδή των αυξημένων πληρωμών για όλο και λιγότερες υπηρεσίες Υγείας.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις