Τις εικόνες ντροπής, με τη συσσώρευση δεκάδων ασθενών σε ράντζα και διαδρόμους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τις τελευταίες ημέρες στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ του Ρίου και ΓΝ «Άγιος Ανδρέας»), μετά και τις τελευταίες εφημερίες τους, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας.
Όπως σημειώνει, μετά τις τελευταίες εφημερίες, 46 (!) ασθενείς, που κανονικά θα γέμιζαν δύο πτέρυγες νοσοκομείου, παραμένουν στριμωγμένοι σε ράντζα στους διαδρόμους των ΤΕΠ, για πάνω από δύο 24ωρα σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες περίθαλψης!
Πρόκειται για εικόνα που επαναλαμβάνεται σχεδόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ως αποτέλεσμα της συνέχισης της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτή τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), των μεγάλων ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και άλλων προβλημάτων, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και τους εργαζόμενους συνολικότερα στα νοσοκομεία.
«Τεράστιες αναμονές στην εξυπηρέτηση των νεοεισερχόμενων περιστατικών λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί. Προσωπικό νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιποί μη υγειονομικοί στα όρια της κατάρρευσης», σημειώνει η ΕΙΝΑ, καυτηριάζοντας για την κατάσταση:
«Και οι ιθύνοντες; Απόντες! Πλήρης εγκατάλειψη του προσωπικού και των ασθενών, αφού θέλουν να πιστεύουν ότι αυτά τα φαινόμενα αποτελούν εξαιρέσεις και παρατηρούνται μόνο κατά τη διάρκεια της γρίπης τον χειμώνα….
Έφτασε ο Απρίλιος όμως και τίποτα δεν άλλαξε… και η “εξαίρεση” αποτελεί τελικά τη “συνήθεια που έγινε λατρεία”…».
Πρόκειται, τέλος, για εικόνα που δεν μπορεί να κρύψει για ακόμη μία φορά καμιά «τελετή εγκαινίων» και κανένα κόψιμο «κορδελών» για επικοινωνιακούς λόγους, όπως έχει συμβεί και στην Πάτρα στο πρόσφατο παρελθόν από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Την ίδια ώρα, δεκάδες ασθενείς και οι συνοδοί τους ταλαιπωρούνται καθημερινά σε ουρές αναμονής, ράντζα, διαδρόμους, με τους υγειονομικούς να εξαντλούν σε πολλές περιπτώσεις και τα όρια των αντοχών τους και σε συνθήκες που μόνο στις αναγκαίες παρεχόμενες συνθήκες υγείας δεν αρμόζουν με βάση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα.
Από 902.gr