Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νοσοκομεία Κρήτης: Μαζικές κινητοποιήσεις εν μέσω παραιτήσεων – Οριακή κατάσταση σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Νέα κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, σωματεία και φορείς της πόλης, καταγγέλλοντας τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Σε απελπιστική κατάσταση, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής διάλυσης της δημόσιας υγείας, έχουν φτάσει τα νοσοκομεία στην Κρήτη. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η πλήρης υποστελέχωση, αλλά και η αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε διοίκησης. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παραίτηση του υπηρεσιακού διευθυντή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Χάρη Λυδάκη, ο οποίος αναγκάστηκε ο ίδιος να καλύψει κενό εφημερίας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την άθλια πολιτική της. Προκλητικά, το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την εν λόγω παραίτηση, σημειώνει σε δελτίο Τύπου ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου» ενώ προσθέτει ότι «για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για δημόσια και δωρεάν υγεία, που θα τους καλύπτει όλους και όλες και δεν θα αφήνει τον λαό της περιοχής χωρίς νοσοκομεία και ουσιαστική περίθαλψη. 

Νέα κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

 
 

Νέα κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ιατρικές ενώσεις, σωματεία και φορείς της πόλης, καταγγέλλοντας τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ζητώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και όχι λύσεις μπαλώματα, οι οποίες επιτείνουν την οριακή λειτουργία των νοσοκομείων.

«Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μία και μοναδική αγροτική γιατρός η οποία είχε προϋπηρεσία ως ειδικευόμενη στο νοσοκομείο μας καλείται να σηκώσει όλο το βάρος ενός τμήματος που είναι η “βιτρίνα” και ίσως από τα πιο δύσκολα του νοσοκομείου» περιέγραψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Γιάννης Σαριδάκης. «Η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην Παθολογική Κλινική και στα περισσότερα τμήματα, ειδικά στα πρώτης γραμμής, είναι διαλυτική και τραγική!» είπε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Στο κάλεσμα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου τονίζονται τα εξής:

«Ως Ένωση Γιατρών φροντίζουμε ανέκαθεν να ενημερώνουμε τον κόσμο για την κατάσταση του Νοσοκομείου, το οποίο θεωρούμε δικαίωμά του και υποχρέωσή μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο κι αν ενοχλεί την εκάστοτε διοίκηση του νοσοκομείου και την πολιτική για την Υγεία που αυτή εξυπηρετεί. Αν, λοιπόν, οι γιατροί δεν έρχονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, γιατί εμείς το δυσφημίζουμε (πολύ απλοϊκή εξήγηση για τη νοημοσύνη του κόσμου), πρέπει να του εξηγήσουμε:

– Γιατί παραιτούνται ειδικευμένοι γιατροί που έχουν εμπειρία, αρκετοί και πολλών χρόνων, από την εργασία τους στο Νοσοκομείο (περισσότεροι από 5 μετά τη διευθύντρια της Παθολογικής); Παραιτούνται γιατί αναγκάστηκαν σε υπερεφημέρευση, εξάντληση, απαξίωση με την υποχρεωτική εμπλοκή τους σε διακομιδές διασωληνωμένων ανεξαρτήτως ειδικότητας και με την απειλή εντέλει εφημεριών τομέα στο υποστελεχωμένο ΤΕΠ.

– Γιατί δεν έχουν μείνει ειδικευόμενοι στην Παθολογική Κλινική ενώ ήταν 10 πριν δύο χρόνια και παραιτούνται συνεχώς αγροτικοί γιατροί που ενώ η θέση τους είναι στα Κέντρα Υγείας, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν στο ΤΕΠ και μάλιστα χωρίς επιμελητή ΤΕΠ; Πριν από μερικές μέρες εξηγούνταν ως τυπογραφικό λάθος στο αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών η απουσία επιμελητή ΤΕΠ, πλέον όμως ισχύει όπως ακριβώς αναγράφεται (π.χ. στις 23/10) και το ξέρουμε όλοι.

– Γεγονός είναι ότι η Παθολογική Κλινική έμεινε στις 24/10 ένα πρωινό χωρίς γιατρό, γιατί ο παθολόγος που θα μετακινούνταν από το Ηράκλειο είχε COVID και άλλη λύση δεν υπήρχε, γιατί έτσι, με δανεικούς γιατρούς, (δεν) λειτουργεί η Παθολογική Κλινική εδώ και μήνες.

– Γεγονός είναι ότι παρανόμως εξαναγκάζεται η μοναδική ειδικευμένη γιατρός του ΤΕΠ σε 3 τουλάχιστον εφημερίες με “εντέλλεσθε” την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι άλλοι δύο, μετά τα “εντέλλεσθε” πήραν αναρρωτική άδεια.

Οι παραιτήσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας (πάνω από 400 το τελευταίο έτος εκτός τις συνταξιοδοτήσεις) αντικατοπτρίζουν δυστυχώς την από χρόνια σχεδιασμένη βαθμιαία αποδόμηση του ΕΣΥ. Αυτό ο κόσμος πλέον το αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα και οι εξηγήσεις που δίνονται αυτό επιχειρούν να συγκαλύψουν. Ο υπουργός Υγείας βέβαια ζήτησε κι ένα “συγγνώμη” για το Βενιζέλειο. Οι πολίτες του Ρεθύμνου γνωρίζουν καλά ότι το Νοσοκομείο στηρίζεται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του. Γνωρίζουν ότι οι αγώνες για δωρεάν και ποιοτική Υγεία συνεχίζονται. Θα είναι δίπλα μας να διεκδικήσουμε την Υγεία που όλοι δικαιούμαστε».

Σχετικά θέματα

Απόψεις