Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νομός Σάμου: Κάναμε ένα βήμα με ισχυρό ΚΚΕ, πάμε για το άλμα!

Από την κόκκινη Ικαριά που το ΚΚΕ ήρθε πρώτο, τον Νομό Σάμου που διεκδίκησε την δεύτερη θέση, ως τα Ιόνια Νησιά που άγγιξε το 10%, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ετοιμάζονται για τη νέα εκλογική μάχη της 25 Ιούνη -- Η Ικαρία με την πρωτιά του ΚΚΕ έδειξε τον δρόμο. Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά!

               Ικαριά
               Οι γενιές σου αυγαταίνουν
               από το ίδιο πάντα προζύμι…

Στίχοι του Φίλιππα Μαυρογιώργη

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο Νομό Σάμου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Βασιλική Βρυνιώτη και Βαγγέλης Μαρούπας, χαιρετίζουν «τους χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, νέους και νέες που εμπιστεύτηκαν το Κόμμα μας σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Ειδικά τον κόσμο με τον οποίο συναντηθήκαμε, προβληματίστηκε και παρά το γεγονός ότι δε συμφώνησε σε όλα μαζί μας, μας εμπιστεύτηκε».

«Για άλλη μια φορά ο Νομός Σάμου έδωσε στο ΚΚΕ το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά, φέρνοντάς το κοντά στη 2η θέση, ενώ σημαντική είναι η πρωτιά στην Ικαρία», σημειώνουν.

Ενώ αναφερόμενοι στη νέα εκλογική μάχη υπογραμμίζουν: «Μια νέα εκλογική μάχη είναι μπροστά μας στις 25 Ιούνη με ένα δίλημμα να προβάλει ξεκάθαρα στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα: «Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων».

«Ο κόσμος ξέρει ότι την κυβέρνηση Μητσοτάκη την πολέμησε λυσσαλέα μόνο το ΚΚΕ», αναφέρουν, καλώντας τον λαό των νησιών τους να σκεφτεί:

  • «Ποιος θα οργανώσει εργατικούς αγώνες, πανελλαδικούς και κλαδικούς; Αυτός που το έκανε και πριν, οι κομμουνιστές.
  • Ποιο είναι το στήριγμα των μικρών και μεσαίων αγροτών; Τα μπλόκα του αγώνα που δίνουν τον τόνο οι κομμουνιστές.
  • Ποιος παλεύει το δικαίωμα της νεολαίας για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα; Το ΚΚΕ, που η παράταξή του στα ΑΕΙ είναι πρώτη δύναμη.
  • Ποιος θα παλέψει για την Υγεία του λαού; Το ΚΚΕ που μπήκε μπροστά στην πανδημία και όχι αυτοί που έλεγαν “θα λογαριαστούμε μετά”.
  • Ποιος θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία; Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) είναι υπέρ της αξιολόγησης, είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Ποιος θα παλέψει ενάντια στους πλειστηριασμούς; Αυτοί που νομοθέτησαν για τα funds, έκαναν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ποινικοποίησαν το μπλοκάρισμά τους ή το ΚΚΕ που τους μπλόκαρε (και στελέχη του διώκονται);». 

«Κάναμε ένα βήμα με ισχυρό ΚΚΕ, πάμε για το άλμα!», αναφέρουν επίσης και προσθέτουν: «Το ΚΚΕ στον Νομό Σάμου θέτει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο. Να πάρει την πρώτη θέση στον νομό! Είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να ηττηθεί η ΝΔ στον νομό και να εκλεγεί κομμουνιστής. Το κάναμε το 2012, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ξανά!

Η Ικαρία με την πρωτιά του ΚΚΕ έδειξε τον δρόμο. Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά! Με δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο χτυπάμε στην πράξη την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ. Για να πάει το ΚΚΕ στην Ικαρία ακόμα πιο ψηλά και τραβώντας και τους λαϊκούς ανθρώπους και τη νεολαία σε Σάμο και Φούρνους να τα καταφέρουμε. Προϋπόθεση, όμως: ούτε μέρα χαμένη ούτε ένας άνθρωπος χωρίς συζήτηση.

Σε ένα χάρτη που είναι σχεδόν όλος μπλε ο κόκκινος βράχος της Ικαρίας είναι φάρος αισιοδοξίας. Ας συμβάλλουμε, ώστε το κόκκινο της ελπίδας να χαλάσει τη “σούπα” της κυβέρνησης το βράδυ των εκλογών». 

 

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΚΚΕ άγγιξε το 10%

 

Σε 9,86%, από 8,03% τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ανήλθε το μέσο ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, το ποσοστό του ΚΚΕ στα νησιά της ΠΙΝ διαμορφώθηκε σε ποσοστό που είναι κατά 2,63 μονάδες ή 36,4% υψηλότερο από το μέσο πανελλαδικό ποσοστό του (7,23%).

Η σημαντική αυτή ενίσχυση του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ στα νησιά του Ιονίου σημειώθηκε σε συνθήκες αυξημένης συμμετοχής των εκλογέων στους τέσσερις νησιωτικούς νομούς της Περιφέρειας. Επιτεύχθηκε με αύξηση των ψήφων που εισέπραξε κατά 26,7% (+2.484 ψήφοι).

Σημαντική αύξηση ψήφων στο ΚΚΕ κατεγράφη και στους τέσσερις νομούς, με τους επιπλέον ψήφους στην Κέρκυρα – που καλύπτει κοντά στο 50% των εκλογέων του συνόλου της Περιφέρειας – να ανέρχονται σε 1.126, ενώ το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό, καθώς και η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος, κατεγράφη στη Λευκάδα. Στους τρεις από τους τέσσερις νομούς το εκλογικό ποσοστό ξεπέρασε το 10%.

Η συνολική ποσοστιαία άνοδος του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (στο 9,86% από 8,03%) ανέρχεται σε 1,83 μονάδες (+22,8%), ενώ η άνοδος σε ψήφους σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε 2.486, δεδομένου ότι αυτή τη φορά το επέλεξαν 11.772 ψηφοφόροι, από 9.286 το 2019 (+26,8%).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα όπως αυτά παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ ανά νομό ανήλθε:

  • Στη Ζάκυνθο σε 10,81%, από 9,09% (+1,72% μον.), με αύξηση ψήφων από 1.999 σε 2.491 (+492 ψ. ή +24,6%).
  • Στην Κέρκυρα σε 8,65%, από 6,99% (+1,66% μον.), με αύξηση ψήφων από 3.883 σε 5.009 (+1.126 ψ. ή +29%).
  • Στην Κεφαλονιά σε 10,95%, από 9,50% (+1,45% μον.), με αύξηση ψήφων από 2.159 σε 2.530 (+371ψ. ή +17,2%).
  • Στη Λευκάδα σε 11,40%, από 8,16% (+3,24 μον.), με αύξηση ψήφων από 1.247 σε 1.742 (+495 ψ. ή +39,7%).

Στο σύνολο της Περιφέρειας τα ποσοστά (και οι ψήφοι) των άλλων βασικών κομμάτων που εισήλθαν στη νέα Βουλή διαμορφώθηκαν για τη ΝΔ σε 38,44% (45.881 ψ.) από 38,19%, για τον ΣΥΡΙΖΑ σε 21,33% (25.461 ψ.) από 32,65%, για το ΠΑΣΟΚ σε 11,50% (13.726 ψ.) από 7,04% και για την Ελληνική Λύση σε 2,90% (3.459 ψ.) από 2,23%.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ποσοστά υψηλότερα του μέσου πανελλαδικού ποσοστού του κατέγραψε το ΚΚΕ σε όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους Δήμους των Ιονίων νήσων, με το υψηλότερα να καταγράφονται στον Δήμο που καλύπτει το Ληξούρι και γύρω χωριά της Κεφαλονιάς (16,53%) και – στον ίδιο νομό – τον Δήμο της Ιθάκης (14,69%).

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις