Διεθνή

Νετανιάχου προς Παλαιστίνιους:
Εγκαταλείψτε τη Γάζα!

Να απομακρυνθούν από τις εστίες τους κάλεσε ο ισραηλινός στρατός τους 100.000 κατοίκους της Γάζας, λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό σπιτιών ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.


 
Κατά την ένατη πλέον ημέρα της επιχείρησης Protective Edge, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στην πόλη της Γάζας το σπίτι του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ-Ζάχαρ, με πυραύλους, το οποίο όμως ήταν κενό την ώρα εκείνη.


 
Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια, σπίτια στην πόλη της Ράφας, όπου δύο τρεις άνδρες σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων ήταν ισλαμιστής μαχητής, καθώς και σπίτια στη Χαν Γιούνις, όπου έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος 19 ετών.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νεντανιάχου, δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, καθώς η Αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία απέτυχε.
 
«Αυτή η κατάσταση θα λυνόταν καλύτερα με διπλωματικό τρόπο, αυτό είναι που προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν δεχτήκαμε την αιγυπτιακή πρόσκληση», είπε.


 
«Η Χαμάς όμως δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να επεκτείνουμε και να εντείνουμε την επιχείρηση εναντίον της», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση».
 
Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς είχε θέσει ως προϋπόθεση για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη διασφάλιση της άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, καθώς και το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα που αποτελεί την μόνη έξοδο από τη Λωρίδα, προς την Αίγυπτο.
 
Ακόμα, την απελευθέρωση από το Ισραήλ των Παλαιστινίων που επανασυνελήφθησαν, ενώ είχαν ανταλλαγεί με απαχθέντα ισραηλινό στρατιώτη.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Σαμί Αμπου Ζούχρι, η οργάνωση δεν ενημερώθηκε από την Αίγυπτο για την πρόταση εκεχειρίας αλλά έμαθε για αυτήν «από τα ΜΜΕ» .
 
Οι δηλώσεις του Νεντανιάχου ήρθαν λίγο μετά από την ανακοίνωση από τον στρατό του πρώτου νεκρού Ισραηλινού πολίτη, ο οποίος σκοτώθηκε από βλήμα που έπεσε κοντά στην Ερέζ. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή ο φόρος αίματος των Παλαιστινίων αγγίζει τους 194 ανθρώπους.


 
Στη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Νεντανιάχου άσκησε κριτική σε μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιντγκορ Λίμπερμαν, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση Νεντανιάχου να δεχτεί την Αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία «διστακτικότητα», λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να κατακτήσει τη Γάζα και να εκδιώξει τη Χαμάς από τα εδάφη της.
 
«Αυτές είναι στιγμές που οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ψυχραιμία και υπομονή, όχι βιαστικά και θορυβωδώς», είπε ο Νεντανιάχου.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Νεντανιάχου, το πολιτικό του γραφείο ανακοίνωσε ότι απέπεμψε τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας, σκληροπυρηνικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ, που άσκησε σκληρή κριτική στον ισραηλινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της Παλαιστίνης, αποκαλώντας τον «αποτυχημένο» και επισημαίνοντας ότι η Χαμάς έχει τον έλεγχο της σύγκρουσης.
 
Στο μεταξύ συνεχίζεται στο Ισραήλ η φιλολογία για μια πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα, χωρίς να έχουν υπάρξει ωστόσο οριστικές αποφάσεις.


 
«Ο στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του και θα τις αυξήσει όσο χρειάζεται, από αέρα, θάλασσα και στεριά, σύμφωνα με τις διαταγές μας», ανέφερε μετά τις δηλώσεις Νεντανιάχουν υψηλόβαθμο στέλεχος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

(Επισκέψεις: 9 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend