Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέο «ζεστό» χρήμα στους μεγαλοξενοδόχους, ελάχιστα ψίχουλα στους εργαζόμενους

Στην πεπατημένη της ικανοποίησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών των εργαζομένων κινείται η κυβέρνηση μέσω της..

Στην πεπατημένη της ικανοποίησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών των εργαζομένων κινείται η κυβέρνηση μέσω της τροπολογίας με τίτλο «Μέτρα στήριξης του κλάδου του Τουρισμού…», που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τους εργαζόμενους προβλέπεται παράταση μόνο για 1 μήνα στην ενίσχυση των εποχικά εργαζομένων στα ξενοδοχεία για τον Οκτώβρη, εξαιρώντας χιλιάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα τουριστικά γραφεία, τους ξεναγούς. Προβλέπει δε ότι μετά οι εποχικά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αυτοδίκαια θα εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας, χωρίς καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, κάτι που εντείνει την ανησυχία των εργαζομένων για το δικαίωμα επαναπρόσληψης, παίρνοντας υπόψη το αίτημα των ξενοδόχων για κατάργησή της, αφού τους δίνεται ένα ακόμα επιχείρημα που θα προβάλλουν, ότι δηλαδή δεν πιστοποιείται ύπαρξη εργασιακής σχέσης τον προηγούμενο χρόνο.

Όσοι από τους εποχικά εργαζόμενους δικαιούνται επιδότηση, θα πρέπει να επιβιώσουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας και αυτό για τρεις μήνες. Με εισόδημα σχεδόν 50% κάτω από το 2019, με τα 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης ή ακόμα λιγότερα λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», η επιβίωσή τους θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το ταμείο ανεργίας είναι εντελώς απροστάτευτοι.

Με το άρθρο 2, η τροπολογία, ενώ ικανοποιεί το αίτημα για άδεια και επίδομα αδείας στον ονομαστικό μισθό, το περιορίζει μόνο στους εργαζόμενους της συνεχούς λειτουργίας επιχείρησης. Εξαιρεί τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στα επισιτιστικά καταστήματα, στα τουριστικά γραφεία, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα δικαιούνται άδεια και επίδομα αδείας, υπολογιζόμενα με τα 534 ευρώ, μεγάλος δε αριθμός εργαζομένων δεν θα λάβει ούτε άδεια ούτε επίδομα αδείας.

Με το άρθρο 3 που αναφέρεται στην ειδική οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού, εξαιρεί τις μικρότερες επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζόμενους, ενισχύοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με ενίσχυση που καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με κάλυψη 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ταυτόχρονα, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τον Γενάρη του 2020 έως τον Αύγουστο του 2020, με κριτήριο τα ακαθάριστα έσοδα να είναι λιγότερα από 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις