Κοινωνία

Νέο lockdown: Αναλυτικά τα μέτρα για την Αττική

Στην εξειδίκευση των μέτρων του νέου lockdown στην Αττική, που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση και θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11 Φλεβάρη στις 6 π.μ. έως τις 28 Φλεβάρη, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, κλειστά θα παραμείνουν το λιανεμπόριο και οι χώροι λατρείας (μόνο σε θρησκευτικές τελετές επιτρέπονται έως εννέα άτομα). Κλειστά θα είναι και τα σχολεία, που θα λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, θα λειτουργούν δια ζώσης.

Τα δικαστήρια παραμένουν ανοικτά με 15 άτομα στην αίθουσα και με 1,5 μέτρο απόσταση.

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα pet shop, των οπτικών, τα καθαριστήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ΚΤΕΟ και των τηλεπικοινωνιών με προαιρετικό ωράριο 7 π.μ. – 8.30 μ.μ και τα Σάββατα από 7 π.μ. έως 5:30 μ.μ..

Ανοικτές θα είναι και οι λαϊκές αγορές (με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές) ενώ παραμένει το delivery και το take away. Ειδικά για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φλεβάρη τα ανθοπωλεία δύναται να λειτουργήσουν με click away και click inside, με ωράριο λειτουργίας από 9 π.μ. έως 5.30 μ.μ..

Θα ισχύει το απαγορευτικό κυκλοφορίας καθημερινά από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. και το Σαββατοκύριακο μεταξύ 6 μ.μ. – 5 π.μ.

Η μετακίνηση εξακολουθεί να επιτρέπεται με sms (και τους έξι γνωστούς κωδικούς), ενώ η εξυπηρέτηση αναγκών κατοικίδιων συστήνεται να είναι σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Επίσης, η πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα έχει ως μέγιστο το 65% και το 50% σε πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες) ενώ επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες σε ΙΧ και Ταξί (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Επίσης παραμένει ο περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Ανακοινώθηκε πως ο Δημόσιος Τομέας θα εξυπηρετεί μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ραντεβού. Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό ενώ για το προσωπικό που δεν δύναται να δουλέψει με τηλεργασία υπάρχει η δυνατότητα για εκ περιτροπή αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία.

Η μετακίνηση για αυτοπρόσωπη εργασία γίνεται με αστυνομική ταυτότητα και σχετική βεβαίωση κίνησης.

Θα υπάρχουν τρία ωράρια προσέλευσης στις 7, 8 και 9 και αποχώρησης 3,4 και 5.

Διευκολύνσεις για γονείς με παιδιά έως την τρίτη γυμνασίου με παροχή εξ αποσπάσεως εργασίας, μειωμένο ωράριο έως 25% ημερησίως και την τη άδεια ειδικού σκοπού.

Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το μέτρο των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6 αξιολογήθηκε και τελικά δεν θα απαγορευτούν, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά και γιατί θα ήταν μια ταξική επιλογή για τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με λίγους χώρους πρασίνου.

Χρήση μάσκας

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός Περιφέρειας

Επιτρέπονται:

– από και προς την εργασία

– για λόγους υγείας

– προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

– για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

– για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

– για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

– προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Εκπαίδευση

Σχετικά με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Νοσοκομεία 

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

– Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

– Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

– Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

ΦΕΚ20
(Επισκέψεις: 986 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend