Πολιτική

Νεκρός ο Έλληνας πιλότος του Mirage που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου

Νεκρός είναι ο πιλότος του Mirage 2000-5 που σινετρίβη, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Την ενημέρωση στον ελληνικό λαό έκανε, σε μια πρωτόγνωρη ενέργεια, μέσω  twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

To μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου και συμμετείχε πριν σε διαδικασία αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Είχε απογειωθεί με ένα ακόμα Μirage (σε ζευγάρι) για την αποστολή αναχαίτισης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το όποιο πρόβλημα προέκυψε κατά την επιστροφή του Μιράζ στο αεροδρόμιο της Σκύρου και όχι κατά τη διάρκεια της «εικονικής» αερομαχίας με το Τουρκικά μαχητικά. 

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) στην επίσημη ανακοίνωση του είχε αρχικά, αναφέρει: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του».

Τριήμερο Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».

 O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υποστήριξε ότι  «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

Αποστάσεις παίρνει η Τουρκία – Συλλυπητήρια από τον Γιλντιρίμ 

Αποστάσεις από το περιστατικό της συντριβής ελληνικού μαχητικού ανοιχτά της Σκύρου, παίρνει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Haber, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, ανέφεραν ότι δεν υπήρχε αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας στο σημείο.

Σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: 

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχθηκε πριν από λίγο τηλεφώνημα από τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον». 

(Επισκέψεις: 62 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend