Διεθνή

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα «κίτρινα γιλέκα» -Την «εθνική ενότητα» …πουλά ο Μακρόν

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τα «κίτρινα γιλέκα». Παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μακρόν για αναστολή έξι μηνών στους φόρους των καυσίμων, τα μέλη του κινήματος αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δυναμικές διαδηλώσεις τους, απαιτώντας την ικανοποίηση περισσότερων αιτημάτων τους.

Με κεντρικό σύνθημα δεν θέλουμε τα ψίχουλα αλλά ολόκληρη τη μπαγκέτα, τα «Κίτρινα Γιλέκα » δεν υποχωρούν και ζητούν αναδιανομή του πλούτου, υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Διεκδικούν μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας, αύξηση των κατώτατων μισθών (στα 1.300 ευρώ), και των συντάξεων.

Μαζί τους αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και οι Οικολόγοι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation». Το κίνημα των Οικολόγων έχει προγραμματίσει το Σάββατο μεγάλες κινητοποιήσεις στο Παρίσι. Παρότι αρχικά στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» διείσδυσαν δυνάμεις ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, σύντομα παρουσίασε σημεία διαφοροποίησης απέναντι τους και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να τους απομονώσει.

Το «όπλο» της Εθνικής Ενότητας

Μπροστά στην αποφασιστικότητα του κινήματος, η γαλλική κυβέρνηση επιστράτευσε τις επικλήσεις της «εθνικής ενότητας», με τον Μακρόν μάλιστα να ζητά από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, τους συνδέσμους των εργοδοτών και τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων, να συγκροτήσουν μέτωπο απέναντι στους διαδηλωτές.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε έκκληση να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Έκανε όμως επίσης έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πλευρές και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, από την εργοδοσία, να απευθύνουν σαφή και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία και σεβασμό στο δημοκρατικό πλαίσιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος επιδιώκοντας να στρέψει την κοινωνία εναντίον του κινήματος και να εμφανίσει την κυβέρνηση ως εγγυητή της ενότητας υποστήριξε: «Κανένας φόρος δεν έχει τόση σημασία ώστε να διακινδυνεύσουμε για χάρη του την ενότητα του έθνους». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στη διάρκεια του διαγγέλματος που ανακοίνωσε την αναστολή για ένα εξάμηνο της αύξησης της φορολογίας στη βενζίνη και στο ντίζελ, που επρόκειτο να εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά του 2019. Παράλληλα, υποστήριξε ότι αναστέλλονται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, όπως επίσης και η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στα Ι.Χ.

«Οι Γάλλοι πολίτες που φόρεσαν τα κίτρινα γιλέκα αγαπούν την πατρίδα τους», δήλωσε στην ίδια παρέμβασή ο Εντουάρ Φιλίπ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Μαρτίου, για τα ζητήματα των φόρων και των δημοσίων δαπανών.

Το «αυθόρμητο»…

Η συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια, συγκρότησης ενιαίου ταξικού μετώπου απέναντι στο συγκεκριμένο κίνημα – στο όνομα του «όλοι μαζί» – είναι και απόρροια της αδυναμίας της να το ελέγξει πλήρως από τα «μέσα». Με βάση την ανάλυση του Bernard Vivier, διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γαλλίας, «το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων είναι ένα άτακτο κίνημα βάσης που αναπτύχθηκε έξω από τις οργανωμένες δομές των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων. Εξαιτίας της απουσίας ισχυρών συνδικάτων, η βάση εκφράζεται μέσα από προσωπικότητες που εμφανίζονται συγκυριακά». 

Παρότι το κίνημα έχει αυξημένα ταξικά χαρακτηριστικά η δράση του στηρίζεται περισσότερο στο «αυθόρμητο». Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη, μέλη του κινήματος κυνήγησαν την αυτοκινητοπομπή του Μακρόν. 

Ωστόσο στη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων, στις γραμμές του βρέθηκαν και οργανωμένες δυνάμεις των συνδικάτων. Είναι γεγονός ότι η δράση του, έβγαλε τμήμα του γαλλικού λαού στους δρόμους και προκάλεσε «κλυδωνισμούς» στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Τα χαρακτηριστικά που θα λάβει το επόμενο διάστημα, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν – αν και ήδη πέφτουν προτάσεις στο τραπέζι για κάθοδο στις ευρωεκλογές – καθοριστικό κριτήριο όμως για την επόμενη μέρα, θα αποτελέσει η διάρκεια, η ένταση των κινητοποιήσεων του και κυρίως τα αιτήματα που θα φέρει στο προσκήνιο.   

(Επισκέψεις: 490 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend