Διεθνή

Νέα πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Η Γερμανίδα πολιτικός χρειαζόταν 374 ψήφους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος.

Η υποψηφιότητά της ήταν αντικείμενο πολύωρων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των ισχυρών χωρών της ΕΕ στον ανταγωνισμό τους για το διαμοιρασμό των προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ.   

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, έχει καταθέσει τα «διαπιστευτήριά» της στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και στα τεράστια μονοπωλιακά συμφέροντα που κρύβονται πίσω τους. Στην πρώτη κιόλα ομιλία της παρουσίασε τις προτάσεις της για το πώς η ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων συμφερόντων. Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, πως θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η ίδια έχει περάσει από υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις της Μέρκελ. Από την θέση της υπουργού Άμυνας υποστήριζε πάντα την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις. 

Το όνομά της έχει κατά καιρούς ακουστεί για πολλές θέσεις: για το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και πρόσφατα για την θέση του γερμανού Επιτρόπου. 

Απέναντι στην Ελλάδα η φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριζε πάντα σθεναρά την πολιτική των μνημονίων. 

 

 

(Επισκέψεις: 213 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend