Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων

Εντείνεται η απόγνωση των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε πέντε εκτροφές προβάτων και βοοειδών εντοπίστηκαν στη Λέσβο, εντείνοντας την απόγνωση των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της και τη στήριξή τους.  

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα αφθώδους πυρετού σε επτά εκτροφές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακές φιέστες και ανακοινώνει μέτρα στη λογική της «ατομικής ευθύνης» για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Φορτώνει στις πλάτες των κτηνοτρόφων το κόστος της «βιοασφάλειας» και των απολυμαντικών μέτρων στις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και μέσων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Νομό Λέσβου, υπάρχουν μόνο 9 κτηνίατροι για να ελέγξουν πάνω από 400 χιλιάδες ζώα σε ολόκληρο το νησί!

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, στην οποία εκφράστηκε κύμα εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης. Προχώρησαν σε αποκλεισμό της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Κυβερνητική σύσκεψη με αποκλεισμένους τους άμεσα ενδιαφερόμενους

 

Χθες, εξάλλου σε κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά και αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης του αφθώδους πυρετού που πλήττει τη Λέσβο.

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, το κλίμα «ικανοποίησης» που επιχείρησαν να μεταδώσουν οι συμμετέχοντες προσκρούει στις έντονες επιφυλάξεις των ίδιων των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού, οι οποίοι καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από τη συνάντηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι δήμαρχοι του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων τυροκομικών μονάδων και συνεταιρισμών. Ωστόσο, η απουσία κτηνοτρόφων και αγροτών από το τραπέζι των συζητήσεων προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια διαδικασία που εστίασε κυρίως στους μεταποιητές και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι η αποζημίωση για το γάλα θα γίνει κανονικά με βάση τα τιμολόγια, ενώ τα τοπικά τυροκομεία θα συνεχίσουν την παραλαβή του. Ωστόσο, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η απαγόρευση εξόδου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το νησί παραμένει σε πλήρη ισχύ. Παράλληλα, το αίτημα για διακίνηση των παλαιών αποθεμάτων τυριών εκτός Λέσβου παραπέμφθηκε σε ένα αόριστο μέλλον, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η απουσία οποιασδήποτε συγκεκριμένης δέσμευσης για τον τομέα του κρέατος. Με την περίοδο του Πάσχα να πλησιάζει, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν ειπώθηκε τίποτα για το πώς θα καλυφθεί η τεράστια οικονομική ζημία από τη μη διάθεση των αμνοεριφίων.

Αντί συγκεκριμένων λύσεων, η κυβέρνηση επέλεξε να μετακυλίσει την ευθύνη στους παραγωγούς, ζητώντας «ευλαβική τήρηση των μέτρων», την ίδια στιγμή που οι ίδιοι παραμένουν στο σκοτάδι για την επιβίωση των μονάδων τους. Η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ζοφερή, με τους ανθρώπους της παραγωγής να νιώθουν παραγκωνισμένοι από τις εξελίξεις που τους αφορούν άμεσα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός ως «προσωρινά» και ανεπαρκή για την εξασφάλιση των κτηνοτρόφων. Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης στους παραγωγούς για να καλυφθούν οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και οι καθυστερήσεις της Περιφέρειας στη λήψη μέτρων βιοασφάλειας, όπως οι τάφροι απολύμανσης.

Προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω δράση τους, η Ομοσπονδία και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κάπης καλούν τους κτηνοτρόφους σε ανοιχτή σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο Κάπης. Στόχος της συνάντησης είναι η πλήρης ενημέρωση του κλάδου και ο επαναπροσδιορισμός των αιτημάτων τους απέναντι στην κρίση.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων

 
Από τη χθεσινή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
Από τη χθεσινή συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη
 

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Για το θέμα το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που εφαρμόζει τον καθολικό αποκλεισμό της Λέσβου επικαλούμενη τις Οδηγίες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε εμβολιασμούς για την ευλογιά στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρά τις σχετικές συστάσεις και οδηγίες της EFSA.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, που χθες παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη, σε δήλωσή της σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της νόσου, αναφέρει: 

«Η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα της πάλης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, που συνάντησε τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού της Λέσβου, ήταν αυτή που απέδωσε τους πρώτους θετικούς “καρπούς”, για την παραλαβή και πληρωμή του γάλακτος στην τιμή που δινόταν πριν την εκδήλωση της νόσου. Είναι αυτή που θα αποτελέσει και την εγγύηση για την άμεση και πλήρη εφαρμογή για όσα δεσμεύτηκε χθες η κυβέρνηση, αλλά κυρίως και για όσα ακόμα από τα δίκαια αιτήματα δεν έχει δώσει καμία απάντηση και κυρίως δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Πώς αλήθεια θα υλοποιηθεί στην πράξη ή στα λόγια προτεραιότητα του υπουργού για τον περιορισμό της νόσου; Πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην “ατομική ευθύνη” για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας; Ούτε “βιοασφάλεια” νοείται με έξοδα των κτηνοτρόφων, πολύ περισσότερο δεν νοείται έλεγχος και περιορισμός της νόσου με τους μόλις 9 κτηνιάτρους για τα πάνω από 400.000 παραγωγικά ζώα του νησιού.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει αυτούς που μοχθούν στο χωράφι και στο στάβλο, πριν ο κτηνοτροφικός χάρτης του νησιού σβήσει οριστικά και όχι να τους αποκλείει από συνομιλητές, όπως με απαράδεκτο τρόπο έκανε από τη χθεσινή σύσκεψη.

Τη φωνή των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει στο υπουργείο της, θα τη βάλει το ΚΚΕ στη Βουλή και θα παλέψει για να ακουστεί αυτή ακόμα πιο δυνατά και να δικαιωθεί στον δρόμο του αγώνα.

Για την πλήρη και κυρίως άμεση αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που θα υποστούν από τους περιορισμούς στη διακίνηση σφαγίων, γάλακτος και μεταποιημένων προϊόντων μέχρι την ολοσχερή αντιμετώπιση της νόσου, την πλήρη στο 100% της ζημιάς και άμεση αποκατάσταση των κτηνοτρόφων των οποίων τα κοπάδια τους θανατώνονται, όπως και για την άμεση και επαρκή στελέχωση με μόνιμους κτηνιάτρους στο νησί και την με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας υλοποίηση των μέτρων βιοασφάλειας και όλων των αναγκαίων για την εκρίζωση της νόσου μέτρων». 

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Post
Filter