Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα δραστηριότητα του ηφαιστείου Έτνα στη Σικελία, με ροή λάβας να καταγράφεται στην κοιλάδα Βάλε ντελ Μπόβε (Valle del Bove), όπως ανακοίνωσε το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).
Η νέα έκρηξη εκδηλώθηκε το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου 2026, όταν παρατηρήθηκε εκροή λάβας από άνοιγμα σε υψόμετρο περίπου 2.000–2.100 μέτρων. Η ροή κινήθηκε προς τα χαμηλότερα τμήματα της κοιλάδας, φτάνοντας έως τα 1.500 μέτρα.
Οι πρώτες εικόνες, όπως αυτές που τράβηξε ο Emilio Messina, δείχνουν τη λάβα να κατεβαίνει αργά εντός της φυσικής λεκάνης της Valle del Bove, η οποία λειτουργεί ως φυσικό «φράγμα» απέναντι στις εκρήξεις του ηφαιστείου.
Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ η δραστηριότητα παρακολουθείται συνεχώς από επιστήμονες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή προβλήματα στις υποδομές.
Η Έτνα, είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και εμφανίζει συχνά παρόμοια φαινόμενα με τις αρχές να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή και να ενημερώνουν διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης.