Διεθνή

Νέα δολοφονικά όπλα της γαλλικής αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η χρήση των νέων δολοφονικών όπλων από τη γαλλική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων». Το θέμα συζητείται σήμερα στη γαλλική βουλή.

Ο βαρύς απολογισμός των τραυματισμένων διαδηλωτών από τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Γαλλία. Δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει το μάτι τους(!) ενώ δεκάδες εισήχθησαν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία.

Πάνω από 1700 άτομα έχουν τραυματιστεί, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, όπως το περασμένο Σάββατο ο Ζερόμ Ροντρίγκες στέλεχος των κίτρινων γιλέκων.

Πρόκειται για τους εκτοξευτές πλαστικών σφαιρών γνωστών ως «flash-ball» ή των ακόμα ισχυρότερων LBD, γνωστών ως σφαιρών άμυνας, καθώς και χειροβομβίδων. Τα ονομάζουν προκλητικά …«μη θανατηφόρα όπλα». Ωστόσο κατ’ ευφημισμόν βέβαια, αφού ο φοιτητής Ρεμί Φρες άνοιξε τον κατάλογο των νεκρών το 2014, ο οποίος συμπληρώθηκε τελευταία με 2 ακόμα θύματα σε Παρίσι και Μασσαλία.

Νέες παραγγελίες από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών

Η χρήση ή μη από την αστυνομία των λεγόμενων …«μη θανατηφόρων όπλων» μπαίνει για συζήτηση στη γαλλική βουλή στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Πάντως η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει τις αποφάσεις της. 

Οι Γαλλικές κυβερνήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούν τις πιο σκληρές πρακτικές για τη διατήρησης της τάξης. Μάλιστα η Γαλλία αρνήθηκε το 2010 να συμμετέχει στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Godiac για την αναζήτηση «μεθόδων κατευνασμού μέσω διαλόγου»… Ένα πρόγραμμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού οι αστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, χρησιμοποιούν συχνά πυκνά την αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλωτών. 

Σε αυτή την αυταρχική κατεύθυνση ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει ήδη παραγγείλει για την τρέχουμε χρονιά 1280 νέους εκτοξευτές σφαιρών άμυνας LBD για να αντιμετωπιστεί ο «εχθρός λαός»…

Με πληροφορίες από DW

(Επισκέψεις: 546 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend