Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ναυτεργατικά Σωματεία – Σωματείο ΛΑΡΚΟ: Καλέσματα στην Απεργία 21 Σεπτέμβρη

Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10:30 π.μ. πλατεία Καραϊσκάκη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Θήβας στις 11:00 π.μ.

 ΠΕΜΕΝ               ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ             ΠΕΕΜΑΓΕΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων

Δίνουμε μαχητικό απεργιακό παρών στην 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία στα καράβια, την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, συμμετέχουμε  στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αγωνιζόμαστε ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, είμαστε αλληλέγγυοι στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστός υπηρέτης των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, δεν διστάζει πάνω στα αποκαΐδια των πυρκαγιών του καλοκαιριού και του Θεσσαλικού βούρκου, να φέρνει πρόσθετα αντεργατικά μέτρα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί άλλο ένα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, αφορά όλους τους εργασιακούς κλάδους, «νομιμοποιεί» την εργασιακή ζούγκλα, την πολλαπλή εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας,  απειλεί και τρομοκρατεί την αλληλεγγύη των εργαζομένων, ενισχύοντας την καταστολή.

Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με  φυλάκιση και πρόστιμα. Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν ότι ασπίδα στους αγώνες τους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας στους καταπέλτες, ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία, τις δυνάμεις καταστολής, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας, δεν σκύβουμε το κεφάλι στην εγκληματική πολιτική, που μας θέλει να ζούμε με τη φτώχια, το φόβο, να μας εκμεταλλεύονται οι λίγοι, να θυσιάζεται η ζωή μας για τα κέρδη τους.

Καλούμε τα ναυτεργατικά σωματεία, όλους τους ναυτεργάτες, να περιφρουρήσουμε την 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία. Να πάρει πίσω το αντεργατικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ   ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 05:30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR).

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

 

Ανακοίνωση

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Την Τρίτη στις 19/9/2023 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Σωματείου μας και παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις με διεξοδική συζήτηση αποφάσισε τα παρακάτω:

Την Πέμπτη 21/9/2023 συμμετέχουμε  στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Θήβας στις 11:00πμ, που έχουν προκηρύξει εκατοντάδες Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη την χώρα

Δίνουμε τέλος στον εμπαιγμό της αναμονής που μας τρώει την ζωή.

Την Δευτέρα 25/9/2023 στις 08.00 το πρωί μπαίνουμε στα λεωφορεία και μαζί με το Δ.Σ. πηγαίνουμε στο υπουργείο εργασίας για να ενισχύσουμε την παρουσία των εργαζομένων στην προγραμματισμένη συνάντηση με Κυβερνητικό κλιμάκιο.

Την Τρίτη 26/9/2023 στη πύλη 210 πραγματοποιούμε Γ.Σ. ενημέρωσης και αποφάσεων κλιμάκωσης,  σε όλες τις βάρδιες (στις 12.00 η πρωινή, στις 14.00 η απογευματινή, στις 22.00 η βραδινή). Θα μας βρουν μπροστά τους, έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Την Πέμπτη 21/9/2023, απεργούμε  και Διεκδικούμε:

Να σταματήσει το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ, να φέρουν υλικά συντήρησης, να υλοποιηθεί με χρονοδιάγραμμα σχέδιο  επαναλειτουργίας και εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και διασφάλισης των θέσεων εργασίας με άμεση καταβολή του  κλεμμένου μόχθου μας.

Το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με θέμα « την αξιοποίηση σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων» ,με το νικέλιο και το κοβάλτιο να αποτελεί το «χρυσάφι και τα ασημικά της υπόθεσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλος Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο στην χώρα μας με αυτό το θέμα στο οποίο μάλιστα συμμετείχαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του «προτιμητέου επενδυτικού» σχήματος της ΛΑΡΚΟ.

Η «συζήτηση» για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου, οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μεγαλώνουν. Σε αυτή την φάση, στο πεδίο της ΛΑΡΚΟ οι ανταγωνισμοί αυτοί εκφράζονται, τόσο μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών με αποτέλεσμα να είναι σε  αναμονή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και εκδίκαση στο ΣΤΕ, όσο και μεταξύ της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING  που αναδείχτηκε προτιμητέο επενδυτικό σχήμα, αλλά δεν έχουν συστήσει ακόμη το νομικό πρόσωπο που θα γίνει η μεταβίβαση όπως όφειλαν από τον Γενάρη του 2023 και στις 15/9 έληξε η παράταση που τους είχε δοθεί.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα». Με αποκλειστικά δική της ευθύνη η ΛΑΡΚΟ είναι σταματημένη 13 μήνες σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα ύψη. Δεν πραγματοποιείται καμία συντήρηση, έχει εγκαταλειφτεί, απαξιώνεται και γκρεμίζεται η μοναδική επιχείρηση που παράγει σιδηρονικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα  οι εργαζόμενοι ζούμε στην ανασφάλεια με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς δώρα εορτών και επίδομα άδειας, έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά, ζητάμε σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας, ανταλλακτικά και εργασία και αυτή μας απαντά «κάθεστε και πληρώνεστε».

Να μην γίνει κανονικότητα το «πάμε και όπου βγει» γιατί το πληρώνουμε με το αίμα των παιδιών μας και την καταστροφή μας. Απαιτούμε πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων και μέτρα πρόληψης για τη ασφαλή καθημερινότητα των οικογενειών μας σε όλα τα επίπεδα.

Από την μία, τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεργολάβους, είτε άμεσα από το κράτος, είτε μέσω δήμων και περιφερειών «ζεστό» χρήμα από το κρατικό προϋπολογισμό και διάφορα προγράμματα που τα πληρώνουμε με «δημοσιονομικά μέτρα»  μπαίνει καθημερινά στις τσέπες τους. Από την άλλη με τις φωτιές καιγόμαστε, τις βροχές πνιγόμαστε, τους σεισμούς γκρεμιζόμαστε, τις επιδημίες πεθαίνουμε.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα. Να μην περάσει η νομιμοποίηση της εργασίας επτά ημέρες την εβδομάδα, ήλιο με ήλιο έως τα 74 έτη.

Ξυπνάμε στις 5 το πρωί και τρέχουμε από την μία δουλειά στην άλλη έως το βράδυ εμείς και οι σύζυγοι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα αυτονόητα, την διατροφή, την στέγαση, τις ενεργειακές ανάγκες της οικογένειας και τα καύσιμα, τις δραστηριότητες και την εκπαίδευση των παιδιών μας κτλ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται ένας νεκρός εργαζόμενος την ημέρα στο χώρο δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα στον κλάδο μας όπου 3  μεταλλεργάτες σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα στον Βόλο, ενώ παραμένουν μη καταγεγραμμένες οι επαγγελματικές ασθένειες.

Το νομοσχέδιο έκτρωμα που κατέθεσε η Κυβέρνηση για συζήτηση στην Βουλή και ετοιμάζεται να το ψηφίσει, νομιμοποιεί και χειροτερεύει αυτή τη κατάσταση. Επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης φωτογραφίζοντας τις μεγάλες βιομηχανίες όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Με τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» εξαφανίζει επί της ουσίας την μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Μας  κάνει ωρομίσθιους δίνοντας το δικαίωμα στον εργοδότη να διακόπτει και να επανεκκινεί  το ωράριο μέσα στην ημέρα με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στο μεροκάματο, στην ασφάλιση, στα δώρα εορτών και στο επίδομα αδείας. Επί της ουσίας θα ερχόμαστε στην εργασία για 12 και 16 ώρες την ημέρα, αλλά ο εργοδότης θα μας  πληρώνει και θα μας ασφαλίζει για όσες ώρες θέλει αυτός. Ενώ τις ημέρες που δεν θα έχει τόσο ανάγκη για εργασία, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να μας λέει «κάτσε σπίτι και περίμενε πάνω από το τηλέφωνο». «Φυσικά»  απλήρωτος και ανασφάλιστος.

Και επειδή με αυτό το μοντέλο εργασίας και ασφάλισης κανένας μας δεν θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα σημερινά όρια ηλικίας, η κυβέρνηση «βλέποντας πιο μπροστά από εμάς τους κοντόφθαλμους», επεκτείνει τα όρια ηλικίας μέχρι και τα 74 έτη.

Παράλληλα, «δείχνοντας στο ύψιστο δυνατό βαθμό σεβασμό στο δικαίωμα στην εργασία», ποινικοποιεί με φυλάκιση τους εργαζόμενους που συλλογικά απεργούν απέναντι σε αυτόν τον «εργασιακό παράδεισο» και περιφρουρούν την απεργία τους από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργατοπατέρων.

Κανένας συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα! Ο δρόμος αυτός  θα οδηγήσει είτε στον θάνατο στην ώρα εργασίας, είτε στον θάνατο από επαγγελματική ασθένεια, είτε ακόμη και αν ζήσουμε θα γεράσουμε χωρίς να έχουμε γευτεί την μία, μικρή και τόσο όμορφη ζωή.

Όλοι και όλες, ο ένας δίπλα στον άλλον, ο ένας στήριγμα του άλλου, με τα σωματεία μας, συλλογικά, μαζικά και οργανωμένα ξεσηκωνόμαστε και απαντάμε:

«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις