Την ανάγκη να προσφύγει ο Δήμος της Αθήνας στο ΣτΕ για την ακύρωση της έγκρισης πολεοδομικής μελέτης εφαρμογής των τροποποιήσεων του Γ.Π.Σ. στην περιοχή Προμπονά, καθώς και ζητήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του ΚΥΑΔΑ, θέτουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαïκής Συσπείρωσης Αθήνας, Νίκος Σοφιανός και Χάρης Βουρδουμπάς, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιείται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, ως εξής:
1.– Για τα 55 στρέμματα στην περιοχή Προμπονά
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09/10/2024, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν τεκμηριωμένη πρόταση να αποφασίσει το Συμβούλιο ώστε ο Δήμος Αθηναίων να καταθέσει (άμεσα λόγω προθεσμίας) προσφυγή στο ΣτΕ (αίτηση ακύρωσης) εναντίον του ΦΕΚ 409Δ/21-6-2024, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη προς εφαρμογή των τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή Προμπονά.
Σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ηρακλείου-Ναζλή-Ανθέων-γήπεδο, συνολικής έκτασης περίπου 55 στρέμματα, δύναται να οικοδομηθούν μέχρι 41 στρέμματα με ύψος κτηρίων έως 14 μέτρα. Θεωρούμε μεγάλη ανάγκη να “σωθεί” ο χώρος αυτός (υπερτοπικού χαρακτήρα και στα όρια του Δήμου Αθηναίων με τους δήμους Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας) από την τερατώδη οικοδόμηση, με δεδομένο ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αδόμητους χώρους σε μια πυκνοκατοικημένη και επιβαρυμένη περιοχή.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα. Ευαγγελίδου, σε γραπτή απάντησή της στις 17/10/2024, επικαλέστηκε γνώμη της υπηρεσίας που αναφέρει “10ετή προσπάθεια για να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα θεσμικά βήματα”. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να “κρύβεται” πίσω από γνωμοδοτήσεις της υπηρεσίας. Άλλωστε η υπηρεσία λειτουργεί με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, με το σημερινό συσχετισμό, να αναιρέσει προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής -μιας και είναι απαράδεκτο να αναφέρεται περί τοπικού χαρακτήρα πολεοδόμηση.
Σε αντίθετη περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι όσα μεγάλα λόγια ακούμε από τη δημοτική αρχή περί “πράσινης πόλης”, όσα γράφονται στο “σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης” που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, είναι απλά κούφια λόγια και εκθέσεις ιδεών, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν ασκούνται ούτε καν οι νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη σε βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ του τσιμέντου. Θα προσθέσει δε και τη σημερινή δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ του κ. Δούκα, στη λίστα όσων έχουν τεράστιες ευθύνες, δηλαδή τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της ΝΔ (Κακλαμάνης και Κ. Μπακογιάννης) και ΠΑΣΟΚ (Καμίνης) επειδή διευκόλυναν την παράδοση του χώρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα κόντρα στα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο χρειάζεται να αποφασίσει για τη διεκδίκηση να μετατραπεί ο χώρος σε κοινόχρηστο πράσινο, χώρος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων και να αξιοποιηθεί ο χώρος της Columbia για μουσείο μουσικής και δισκογραφίας. Και να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση.
2.– Για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)
Έχουν περάσει 10 μήνες από την ανάληψη της δημοτικής Αρχή και ακόμα δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), το οποίο έχει ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση.
Είναι προβληματικό που δεν έχει έρθει για συζήτηση, προκειμένου να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις και τις ιεραρχήσεις σας, με δεδομένο ότι ο αριθμός των ευάλωτων συμπολιτών μας αυξάνεται, το κράτος και η κυβέρνηση που κανονικά έπρεπε να έχουν την ευθύνη, μεταθέτουν αρμοδιότητες στο Δήμο χωρίς να παρέχουν αντίστοιχους πόρους, ενώ τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΚΥΑΔΑ “χτυπάνε κόκκινο”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για μια δομή που δεν έχει μόνιμο υπάλληλο, αλλά οι ανάγκες καλύπτονται με “δανεικούς εργαζόμενους” από άλλες υπηρεσίες και κυρίως με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, με διάφορές μορφές συμβάσεων, που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ανακύκλωσης εργαζόμενων-ομήρων, οι οποίοι μάλιστα και λόγω του αντικειμένου εργασίας τους, δυσκολεύουν την παροχή στήριξης σε ευάλωτους συμπολίτες μας, αφού μέχρι να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους (πχ κοινωνικοί λειτουργοί) τελειώνει η σύμβασή τους.
Πρόσφατα είχαμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματα και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην υπηρεσία Streetwork του ΚΥΑΔΑ σχετικά με το αν θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αν θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτό.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, όπου για περίπου 200 ωφελούμενους, υπάρχουν 6 κοινωνικοί λειτουργοί, 3 ψυχολόγοι και 4 νοσηλευτές για Ξενώνα, Υπνωτήριο και Κέντρο Ημέρας, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να καλύπτονται οι απαραίτητες βάρδιες. Παρόμοια είναι και η κατάσταση και στον κόμβο αλληλεγγύης.
Θεωρούμε συνεπώς αναγκαίο να έρθει θέμα για αναλυτική συζήτηση και παράλληλα να απαντηθούν άμεσα και να αντιμετωπιστούν ορισμένα επείγοντα ζητήματα όπως:
- το πρόβλημα με τις υπηρεσίες καθαριότητας στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, το χρόνιο πρόβλημα με τους κοριούς,
- η μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα, για την παροχή σίτισης, που έχει οδηγήσει να δίνονται ακόμα και 3-4 κωδικοί προϊόντων ενώ πριν μερικούς μήνες υπήρχαν 12 κωδικοί διαθέσιμοι, καθώς και
- τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου (ΣΜΕ) που δεν τους παρέχονται στοιχειώδεις παροχές που δικαιούνται όπως πχ: άδειες κανονικές, αναρρωτικές, άδεια τοκετού, λοχείας κλπ.