Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτώβρη 2024, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Πρώτον, για την κατάσταση στα σχολεία της Αθήνας, έχει ζητήσει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και οι Ενώσεις Γονέων της Αθήνας να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι μάλιστα μία συζήτηση η οποία απαιτεί απαντήσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η δημοτική Αρχή, όχι μόνο για τα μερεμέτια αλλά σε όλους τους άξονες, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα σχολεία χωρίς πυρασφάλεια.
Ως πότε τα σχολεία της Αθήνας θα λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικά πυροπροστασίας; Θα γίνει ο αντισεισμικός έλεγχος; Επειδή φέτος είναι η τέταρτη χρονιά για τα τμήματα που είναι σε κοντέινερ, ποιο είναι το σχέδιο της δημοτικής Αρχής; Η δημοτική Αρχή δεν φέρνει το θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν λέει κουβέντα. Έχει να κρύψει κάτι; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχει στόχος να φτιαχτεί κάποιο καινούργιο σχολείο στην Αθήνα; Πότε θα ανακοινώσει η δημοτική Αρχή και πότε θα τα δρομολογήσει; Πώς θα αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργίας πώς θα αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές; Αυτά τα θέματα θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή σήμερα στις 6 το απόγευμα έχουν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο οι γονείς, προτείνουμε να αξιοποιηθεί το θέμα που υπάρχει στην ημερήσια διάταξη σχετικά με την τοποθέτηση κοντέινερ για αίθουσες σχολείων, ώστε να πάρουν το λόγο εκπρόσωποι των γονέων και να εκφραστεί η διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξαντληθεί το συζήτηση του θέματος σήμερα.
Δεύτερον, για την κατάσταση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις φέτος λειτουργούν τέσσερις λιγότεροι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Επίσης, δεν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές για να αυξηθεί η δυναμικότητα των βρεφών για τα οποία υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, τουλάχιστον 300 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, κυρίως βρέφη αλλά και νήπια, και επειδή ο Δήμος μιλάει για κοινωνική πολιτική, 300 οικογένειες δεν θα μπορέσουν να στείλουν φέτος τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου της Αθήνας. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τρίτον, για τα σχολεία της Γκράβας ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα γίνει πρότυπο σχολικό συγκρότημα σε όλα τα Βαλκάνια. Επειδή όμως η Γκράβα ανήκει στους Δήμους της Αθήνας και του Γαλατσίου, υπάρχει κάποια ενημέρωση ή συζήτηση της Κυβέρνησης με το Δήμο της Αθήνας για το συγκεκριμένο έργο; Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχει απενταχθεί και από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της Γκράβας, παρόλο που οι καυστήρες και όλο το σύστημα είναι από τα χρόνια της Χούντας, και δεν αναφέρθηκε τίποτα στις δηλώσεις του Υπουργού για το έργο αυτό… Θα πρέπει να γίνει συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης ώστε να υπάρξουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα περίφημα 250 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.
Τέλος, για την περιοχή του Προμπονά έχουμε κοινοποιήσει την πρότασή μας στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με το σχέδιο το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Ιούνιο το οποίο προβλέπει την τσιμεντοποίηση 41 στρεμμάτων στην περιοχή. Ακούμε μεγάλα λόγια από τον Αντιδήμαρχο κ. Χρυσόγελο για να κρατήσουμε ελεύθερους χώρους στην Αθήνα, για την απορροή των υδάτων, για να φυτέψουμε δέντρα, για πράσινες πολιτικές κλπ. Την ίδια στιγμή 55 στρέμματα στον Προμπονά, με πολεοδομική μελέτη ιδιωτικής εταιρείας που έγινε στο όνομα του Δήμου, πλέον αποχαρακτηρίζονται με Νόμο… Θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να είχε ενημερωθεί από τον Ιούνιο από τις υπηρεσίες ότι η Αθήνα χάνει 55 στρέμματα…
Εμείς προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει συγκεκριμένη Απόφαση και να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Βεβαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και επί δημαρχίας Γ. Καμίνη και επί δημαρχίας Κ. Μπακογιάννη αποφάσισε την αλλαγή χαρακτηρισμού, υπάρχουν όμως οι βάσεις για να ακυρωθεί η Απόφαση καθώς η πολεοδομική μελέτη η οποία εγκρίθηκε παραβλέπει νόμους για την οικοδομική γραμμή που πρέπει να είναι 250 μέτρα από το 2ο Νεκροταφείο και όχι στα 50 όπως προβλέπεται με αυτή την απόφαση.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Πρώτον, για τα προβλήματα που της που προκύπτουν στην υπηρεσία streetwork του ΚΥΑΔΑ έχουμε ξαναθέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το οποίο είχε υπάρξει και μία σειρά από αντιδράσεις των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, λόγω και όσων είχε εξαγγείλει η Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ. Επειδή από τότε έχουν ακολουθήσει διάφορα και ακούγονται διάφορα. Εμείς θέλουμε να υπάρξει σήμερα μία επίσημη τοποθέτηση της δημοτικής Αρχής και ως προς το αν θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για το τι θα γίνει με όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό.
Δεύτερον, για το θέμα του χώρου της Κονίστρας, επειδή την Δευτέρα πραγματοποιήσαμε επίσκεψη, επισημαίνουμε ότι πέρα από το ιδιοκτησιακό ζήτημα για το οποίο πανηγυρικά είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή ότι πέρασαν στον Δήμο Αθηναίων τα οκτώ αυτά στρέμματα, μιλάμε για ένα χώρο τον οποίο ουσιαστικά τον διαχειρίζεται ο Δήμος, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Αυτή την στιγμή όμως στην Κονίστρα υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης. Αν κάποιος πάει το βράδυ δεν θα βλέπει γιατί υπάρχει παντού σκοτάδι. Για να λειτουργήσει το γήπεδο αθλητικός σύλλογος έχει βάλει μόνος του φως στο ένα από τα δύο γηπεδάκια. Τα όργανα που είχαν απομείνει στην παιδική χαρά έχουν ξηλωθεί. Θέλουμε μία επίσημη απάντηση για το τι σκέφτεται να κάνει ο Δήμος στο συγκεκριμένο χώρο θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος 8 στρεμμάτων σε αυτή την άθλια κατάσταση.
Τρίτον, σε σχέση με το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων, η Λαϊκή Συσπείρωση έβγαλε μία ανακοίνωση στις 25 Σεπτέμβρη, έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στον χώρο, βάζοντας τρία ζητήματα τα οποία θέλουμε να απαντηθούν σήμερα.
Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την απαράδεκτη κατάσταση αυτή καθεαυτή του καταφυγίου. Δηλαδή για το πόσα ζώα ζουν σε πόσα κλουβιά, τι υποδομές υπάρχουν, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσκεψη κτηνίατρου, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, την Κυριακή που ήταν ημέρα υιοθεσιών δεν υπήρχε υπεύθυνος υιοθεσιών, δεν υπήρχε συντονιστής των εθελοντών.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η κατάσταση των δύο εργαζομένων που βρίσκονται σήμερα εδώ, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους και τους οποίους σταμάτησε ο Δήμος στο τέλος του Σεπτέμβρη με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί κι άλλο το καταφύγιο.
Ένα τρίτο ζήτημα είναι το ζήτημα της μετεγκατάστασης, καθώς ούτως ή άλλως ο χώρος είναι χωρίς άδεια, είναι ακατάλληλος χώρος δίπλα στα απορριμματοφόρα του Δήμου και υπάρχει άμεση ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου. Περιμένουμε να μάθουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής. Γιατί μέχρι τώρα απάντηση που έχουμε λάβει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο είναι γενικά ότι θα το δούμε αν χρειαστεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης, ενώ το πρόβλημα εδώ είναι πολύ συγκεκριμένο.»