Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

N. Μπογιόπουλος: «Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό»

Δήλωση του Νίκου Μπογιόπουλου σε Ριζοσπάστη και 902.gr για την κατάπτυστη αγωγή της ΕΑΑΣ σε βάρος του

Την Πέμπτη 27 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που επανακατέθεσε η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, αξιώνοντας την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες.

Αφορμή για την αγωγή – πανομοιότυπη ήταν αυτή που απορρίφθηκε μετά από δίκη πέρυσι τον Οκτώβρη – στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2020 σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο Νίκος Μπογιόπουλος αναφέρει στον “Ριζοσπάστη” και στο πόρταλ «902.gr»:

 «Ο αντικομμουνισμός κάποιων της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το διάταγμα του 1947 όταν το εμφυλιοπολεμικό κράτος βάφτιζε τον ΔΣΕ “ληστοσυμμορία” και επικήρυξε τους μαχητές του σαν “ληστές”.

Οι εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνουν εναντίον των “κομμουνιστοσυμμοριτών” σε Γράμμο, Βίτσι, Φλώρινα, Μακρυγιάννη κ.λπ. προσδιορίζουν απολύτως και την …ευγένεια και τη …δημοκρατικότητα και τη …φιλαλήθειά τους.

Οτι η ΕΑΑΣ αποτελεί ΝΠΔΔ, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Αμυνας, είναι στοιχείο δηλωτικό πλευρών που συγκρότησαν το αστικό κράτος μετά τον εμφύλιο πόλεμο και αναπαράγονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι “πολιτική θέση”, δεν αποτελεί “πολιτική αντιπαράθεση”, αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου – και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία – παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες. Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η “ηθική βλάβη” που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Θυμίζουμε ότι η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, και απ’ αυτήν την άποψη η ευθύνη για την απαράδεκτη αγωγή βαραίνει και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό, το ΚΚΕ με νέα Ερώτηση που κατέθεσε, έχει ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου.

Σε σχόλιο που είχε εκδώσει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «η νέα αγωγή σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου προκαλεί κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας, τον αντικομμουνισμό, την βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών φρασεολογία, στα οποία επιδίδονται κατ’ επανάληψη τα στελέχη της συγκεκριμένης Ενωσης…».

Ανακοινώσεις καταδίκης της κατάπτυστης δήλωσης έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο Σύλλογος Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ), κόμματα και φορείς, όπως και το 9ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις