Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ν. Καρδίτσας: Χωρίς ρεύμα παραμένουν δεκάδες χωριά – Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες

Περισσότερα από 20 χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στο Νομό Καρδίτσας από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε το χθεσινό μπουρίνι, αλλά και..

Περισσότερα από 20 χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στο Νομό Καρδίτσας από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε το χθεσινό μπουρίνι, αλλά και η έλλειψη έργων υποδομής.  

Το μπουρίνι που συνοδεύτηκε από ισχυρή χαλαζόπτωση και σφοδρούς ανέμους χτύπησε χιλιάδες στρέμματα στους Δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Καρδίτσας αφήνοντας ταυτόχρονα δεκάδες κοινότητες χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, ενώ σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση δεν επανήλθε.

Χιλιάδες στρέμματα έχουν πληγεί στον Δήμο Καρδίτσας. Μεγάλες καταστροφές καταγράφονται στις τοπικές κοινότητες Μέλισσας, Σταυρού, Πτελοπούλας, Προδρόμου, Μυρίνης, Μακρυχωρίου, Αγ. Θεοδώρου και Παλιουρίου. Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς παραμένουν χωρίς ρεύμα η Μέλισσα, το Ζαϊμι, το Καλλιφώνι, ο Σταυρός και το Μακρυχώρι.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες στο Δήμο Παλαμά ενώ μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν ρεύμα οι τοπικές κοινότητες Γοργοβιτών, Μάρκου, Κοσκινά, Ψαθοχώρας, Κόρδας, Πεδινού, Προαστίου και Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται προτεραιότητα στο Προάστιο, καθώς λειτουργεί εξεταστικό κέντρο πανελλαδικών εξετάσεων. Στην Ψαθοχώρα «ξηλώθηκαν» δεκάδες σκεπές από σπίτια, ενώ υπήρχαν καλλιέργειες π.χ. σιτηρών που μετά το κύμα κακοκαιρίας ήταν σαν να πέρασε θεριζοαλωνιστική και το μάζεψε!

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο δίκτυο της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν δέντρα πάνω σε σύρματα.

Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στους Σοφάδες, στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Άμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι και στο Λουτρό. Μέχρι σήμερα το πρωί αρκετές ήταν οι κοινότητες χωρίς ρεύμα με τις βλάβες σταδιακά να αποκαθίστανται και να παραμένει χωρίς ρεύμα η Αγία Παρασκευή.

Μεγάλες οι καταστροφές στις καλλιέργειες

 

Ο αριθμός των στρεμμάτων που υπέστησαν ζημιές, σε τρεις Δήμους, πλησιάζουν αν δεν ξεπερνούν τα 70.000 στρέμματα και αφορούν σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες που επιδίδεται ο αγροτικός κόσμος του νομού.

Για το Δήμο Καρδίτσας ξεπερνούν κατά πολύ τα 20.000 στρέμματα αυτά στα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς οι καλλιέργειες. Πρόκειται για ζημιές σε αμπέλια, κυρίως στην περιοχή του Παλιουρίου, βάμβακι, σιτάρι, καλαμπόκι και τριφύλλι, ως επί το πλείστων.

Στον Δήμο Παλαμά, οι ζημιές ξεπερνούν τα 25.000 στρέμματα. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και τριφύλλι. Επίσης σοβαρές ζημιές είχαμε σε καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού στη Δ.Ε. Σελλάνων, όχι τόσο από το χαλάζι, όσο από την βροχή. Παράλληλα ανέφερε αρκετές ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές αλλά και ζωικό κεφάλαιο.

Στο Δήμο Σοφάδων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο τύπου του Δήμου ο αριθμός των στρεμμάτων που επλήγησαν είναι περισσότερα από 20.000. Αφορούν δε σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, βιομηχανικής τομάτας, πιπεριάς και σιτηρών, καθώς και σε θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις

Οι βαμβακοπαραγωγοί σε λιγότερο από 12 μήνες, ζουν την ίδια σκληρή ιστορία για δεύτερη φορά, καθώς πέρυσι τον Σεπτέμβριο καταστράφηκε η σοδειά τους από τον “Ιανό”, λίγο πριν την συγκομιδή. Οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.Δεν φταίει μόνο ο καιρός…

Για τις ζημιές που υπέστησαν, η κύρια αιτία δεν είναι η σφοδρότητα της βροχής και του χαλαζιού που έπεσε. Αυτό που φταίει είναι η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, καθώς και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Θεσσαλικό Κάμπο και αλλού. Και γι’ αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

 

Κοντά στους πληγέντες αγρότες βρίσκεται και αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Στελέχη του Κόμματος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέπτονται σήμερα και αύριο τις πληγείσες περιοχές, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, δεσμεύονται ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή και στα δημοτικά συμβούλια.

Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη του Κόμματος υπογραμμίζουν πως,  όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ακραία ωστόσο δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.

 

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  Καρδίτσας και Αγροτικοί Σύλλογοι, βρέθηκαν επίσης δίπλα στους πληγέντες. Με περιοδείες στα χωριά, αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ΕΛΓΑ, τονίζουν πως δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, καλούν τους βιοπαλαιστές  αγρότες σε εγρήγορση, για να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος.

Τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, απαντάνε σήμερα στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών, για να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις