Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει τις δυνάμεις του για να τελειώνουμε οριστικά με το σύστημα που γεννά «κοιλάδες των Τεμπών»

Στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και..

Στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σήμερα, Τετάρτη 4 Ιούνη, παρέστη ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη, ο οποίος προχώρησε στην εξής δήλωση-τοποθέτηση:

«Η πλήρης διαλεύκανση του προμελετημένου εγκλήματος στα Τέμπη και η απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών στο σύνολό τους, είναι απαίτηση όλου του ελληνικού λαού.

Όπως αντίστοιχα και η απαίτηση για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για απαίτηση που διαχρονικά το ΚΚΕ έχει θέσει σε όλους τους τόνους, μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο έγκλημα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη θυσιάζουν για να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή του τραγικού εγκλήματος, έθεσε στο κάδρο τον πραγματικό ένοχο: το κράτος και την κυβέρνηση της ΝΔ, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει πιστά την πολιτική κόστους–οφέλους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με τη στάση του στην εξεταστική επιτροπή και το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το απαράδεκτο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, άρον–άρον κλείσιμο των εργασιών της, αναδείχτηκαν οι κακουργηματικές ευθύνες των υπουργών για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, και μάλιστα με ενδεχόμενο δόλο, όπως κατ’ επέκταση και οι κακουργηματικές ευθύνες για τη θανατηφόρα έκθεση πολλών ατόμων σε κίνδυνο. Αντίστοιχα, είναι προφανής και η παράβαση καθήκοντος για όλους τους υπουργούς, όπως και οι ποινικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης στον τόπο του εγκλήματος, της έκρηξης και της πυρκαγιάς, ειδικά για τον Κ. Καραμανλή και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ως Κόμμα, στηρίξαμε την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών στη βάση της διαχρονικής θέσης μας για κατάργηση των ευνοϊκών συνταγματικών διατάξεων για τα μέλη της κυβέρνησης (άρθρο 86) καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να δικάζονται οι υπουργοί όπως όλοι οι πολίτες.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, και την απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τότε μάλιστα καταγγείλαμε και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που εξάντλησαν τη συζήτηση στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, διατηρώντας όλο το απαράδεκτο πλαίσιο που βγάζει λάδι την εκάστοτε κυβέρνηση και τους υπουργούς της.

Η αυτονόητη απαίτηση όμως για κατάργηση της υπουργικής ασυλίας δε πρέπει κατά τη γνώμη μας να συμπαρασύρει και τη βουλευτική ασυλία. Γιατί κατά τη γνώμη μας, η εξίσωση της ευθύνης υπουργών με τη βουλευτική ασυλία, τελικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, διευκολύνει το άνοιγμα επικίνδυνων δρόμων για την άσκηση διώξεων απέναντι σε βουλευτές για την πολιτική δράση τους, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την άσκηση ελέγχου στην κυβέρνηση και την οργάνωση της λαϊκής πάλης στην οποία πρωτοστατούν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας τους. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, για να τελειώνουμε οριστικά με το σύστημα που γεννά όλο και περισσότερες “κοιλάδες των Τεμπών”.

Η δράση των συγγενών των θυμάτων, τέτοιες είδους πρωτοβουλίες, αλλά ιδιαίτερα η οργάνωση της εργατικής και νεολαιΐστικης πάλης, ο ίδιος ο οργανωμένος λαός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις