Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Εφαρμόζουμε μνημονιακές πολιτικές και χωρίς μνημόνια…

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε μπροστά στην καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για  «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και..

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε μπροστά στην καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για 

«βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές μνημονίων. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε την Γερμανία ως σύμμαχο».

Με λίγα λόγια είπε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις μνημονιακές πολιτικές, χωρίς την τυπική σφραγίδα των μνημονίων. Προφανώς, σε αυτή τη δέσμευση Μητσοτάκη, η Γερμανίδα καγκελάριος, ήταν απόλυτα θετική.  

Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε σε αυτές τις δεσμεύσεις, αλλά υποστήριξε ότι, παρόλο που τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υψηλά (και «ματωμένα» όπως θα έλεγε και ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός, Άλεξης Τσίπρας) θα τα εφαρμόσει. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα τηρήσει «τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020», συμπληρώνοντας ότι σκοπός του είναι να επιτευχθεί πρώτα η αξιοπιστία, δηλαδή τα διαπιστευτήρια για την εφαρμογή μέτρων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. 

Η Ανγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου,  είπε ότι ενημερώθηκε για τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και πρόσθεσε ότι «το κλίμα έχει βελτιωθεί», εστιάζοντας στις «κοινές απόψεις και αντιλήψεις». Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ακόμα και στη χλιαρή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη («ελπίζουμε κάποια στιγμή να κλείσει (…) η οριστική διευθέτηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο λαών») η καγκελάριος είπε ότι δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. 

Κατά τα άλλα τα θέματα που απασχόλησαν ήταν οι μπίζνες, το προσφυγικό και λίγο τα ελληνοτουρκικά και θέματα των Βαλκανίων. 

Οι ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η διαχείριση απορριμάτων ήταν το πεδίο που κυριάρχησε στις λεγόμενες επενδύσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πέρα από τα γενικόλογα περί «κοινών αναπτυξιακών προκλήσεων» ενημέρωσε ότι Γερμανία και Ελλάδα «ετοιμάζουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα» που θα παρουσιαστεί αρχές του χρόνου. Θα γίνει για να παρουσιαστούν οι «επενδυτικές ευκαιρίες» σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ασφαλώς και η Α. Μέρκελ υποστήριξε ότι η Γερμανία θέλει να προσελκύσει επιχειρηματίες σε αυτό το σχέδιο. 

Στο προσφυγικό και οι δύο συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνία της Ευρωπαϊκή Ένωσης με την Τουρκία. Πρόκειται για τη συμφωνία που έχει, πρακτικά, «φυλακίσει» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να θέσει το θέμα του επιμερισμού των ευθυνών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε λόγο για καλύτερη φύλαξη των συνόρων. 

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός επιδίωξε μια γενικόλογη συμφωνία με την καγκελάριο, στο ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όσον αφορά τα Βαλκάνια η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε στις «ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψιθύρισε κάτι για τη συμφωνία των Πρεσπών (καμία σχέση με τις κορώνες στο εσωτερικό, πρόσφατο παρελθόν), λέγοντας ότι έχει «σοβαρά ελαττώματα που μπορούν να αμβλυνθούν μεσώ της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων»

Σχετικά θέματα

Απόψεις