Πολιτική

Η Τουρκία μέτρησε τους «δικούς της» στη Θράκη

 

Οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για να καταγραφεί η  αριθμητική δυναμική της μουσουλμανικής μειονότητας  στη Θράκη η οποία  εκφράστηκε πολιτικά –στη συντριπτική της πλειοψηφία–  ως «ενιαία τουρκική οντότητα» κάτω από την ομπρέλα και καθοδήγηση του Τουρκικού Προξενείου.

Απασχολημένες με την προσπάθεια να προβάλουν τα κέρδη τους και να εξαφανίσουν τις ζημιές που συμπύκνωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αμέσως μετά τις εκλογές,  ξέχασαν αυτομάτως τη Θράκη. Εκεί άλλωστε η επιρροή τους αποδείχτηκε – εκ του εκλογικού αποτελέσματος – ελάχιστη.

πρώτο σε δύο νομούς το «τουρκικό» κόμμα

 

Οι αριθμοί που περιγράφουν πώς ψήφισαν οι νομοί στους οποίους συγκεντρώνεται ο μεγάλος πληθυσμός της μειονότητας είναι αποκαλυπτικοί και αποδεικνύουν κάτι που εδώ και χρόνια είναι ολοφάνερο: το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει  να ενσωματώσει το μουσουλμανικό στοιχείο.

Αντίθετα, η Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι μειονοτικοί ψηφίζουν με βάση την καθοδήγηση της «μητέρας πατρίδας».

Το βίντεο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο που σκέφτεται και δρα η ηγεσία των μουσουλμάνων στη Θράκη

 

 

Μέσα σ αυτό το κλίμα, λοιπόν, η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, δια του προξενείου που διατηρεί, ξόδεψε πολύ (περισσότερα από 30 εκ ευρώ όπως λένε οι γνωρίζοντες) χρήμα προκειμένου να οργανώσει και να επιτύχει την ενιαία πολιτική έκφραση των μειονοτικών. Αυτό εξ άλλου δείχνουν και οι αριθμοί:

● Στη Ροδόπη το («τουρκικό») Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) ήταν πρώτο κόμμα και συγκέντρωσε το 41,68% (με 25.857 ψήφους) με το δεύτερο κόμμα, τη Ν.Δ., να παίρνει 16,41% (με 10.182 ψήφους) και το τρίτο, τον ΣΥΡΙΖΑ, να παίρνει 10,83% (με 6.178 ψήφους).
● Στην Ξάνθη το DEB ήρθε επίσης πρώτο με 25,89% (15.378 ψήφους), η Ν.Δ. δεύτερη με 17,59% (10.447 ψήφους) και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 17,11% (10.164 ψήφους).

Το εν λόγω κόμμα  (DEB) αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Σαδίκ και έχει σήμερα πρόεδρο τον Μουσταφά Αλή Τσαούς. Βασικός πολιτικός στόχος του DEB είναι να προβληθεί ως ο μοναδικός και αυθεντικός εκφραστής της «τουρκικής ταυτότητας» της μουσουλμανικής μειονότητας.

 

Επικίνδυνη μυωπία

Στο σημείο αυτό καλό είναι να υποσημειώσουμε ότι, παρά τα όσα υποστηρίζει το τουρκικό προξενείο, η Αγκυρα αλλά και  διάφοροι εγχώριοι «αριστεροί κοσμοπολίτες», η μουσουλμανική μειονότητα κάθε άλλο παρά είναι ομοιογενής, καθώς στους κόλπους της υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι.

Με τους Ρομά, ας μην το ξεχνάμε, ατυχέστατα «έπαιξε» προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας αρχικά τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν (κατά δήλωσή της «Ελληνίδα μουσουλμάνα Ρομά») και στη συνέχεια πετώντας την από το ψηφοδέλτιο, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση υπέκυψε στους εκβιασμούς κάποιων στελεχών του που είτε αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι είτε  κάποιων άλλων στελεχών (Χριστόπουλος, για παράδειγμα) των οποίων οι θέσεις περί ομοιογένειας του μουσουλμανικού στοιχείου συμπίπτουν με αυτές της Άγκυρας!

 

Ο πολιτικός αστιγματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επιβεβαιώσει τη χρόνια μυωπία και τα καιροσκοπικά – μικροεκλογικά κριτήρια με τα οποία το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τη μειονότητα. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής καταγράφηκε ευκρινέστατα στην κάλπη…

Το επόμενο βήμα;


Πώς θα αξιοποιηθεί από την Άγκυρα αυτή η καταγραφή εύκολα μπορεί κάποιος να το υποθέσει, αν λάβει υπόψη:

● Το δημογραφικό δυναμικό των μουσουλμάνων.
● Τους χαμηλούς δείκτες γεννητικότητας και τη μετανάστευση των χριστιανών.
● Την επιτυχία της Άγκυρας να ενσωματώσει κάτω από την ομπρέλα της «τουρκικής συνείδησης» το μεγαλύτερο μέρος των Ρομά και των Πομάκων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος…

  • τη δεδομένη άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας
  •  τη χρόνια καιροσκοπική και κατά κανόνα μόνο προεκλογική προσέγγιση του μουσουλμανικού πληθυσμού  από τα (περισσότερα) κόμματα
  • και την αδυναμία  του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει  με  σχεδιασμό μακρού χρονικού ορίζοντα το πρόβλημα

 

τότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι αυτονόητο, καθώς οι κινήσεις αυτονόμησης και αυτοδιάθεσης γίνονται της μόδας…

 

(Επισκέψεις: 34 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend