Πολιτική

«Μικρή ΔΕΗ»
Μας περνάνε για… κορόιδα

Σε μια σαθρή προπαγάνδα για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», επιδίδονται τις τελευταίες μέρες, στελέχη της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ότι προχωρούν σε «αλλαγές» στο νομοσχέδιο που αφορούν την πώληση της. Με έωλες υποσχέσεις και προκλητικές αναφορές, προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι προχωρούν στο ξεπούλημα στρατηγικών υποδομών της χώρας, ευνοώντας προκλητικά συγκεκριμένα συμφέροντα. Πίσω από τις δήθεν «αλλαγές» που διατυμπανίζουν, κρύβεται η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, από πέρσι το Ιούλιο να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

Ακόμα όμως και οι περιβόητες «αλλαγές» – «διευκρινήσεις» που διαφημίζονται από τα κυβερνητικά στελέχη, με την αμέριστη συνδρομή και των ΜΜΕ που ελέγχουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την αρπαγή της ΔΕΗ, ξεχειλίζουν από αναλήθειες, κάλπικες υποσχέσεις και προκλητικές αναφορές. Συγκεκριμένα:

— Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που θα μετατεθούν στη νέα εταιρεία, θα έχουν διασφαλισμένο το σύνολο των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, ισχυρίζονται οι κυβερνώντες. Τα ίδια είχα υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, όταν η εταιρεία πουλήθηκε στη Γερμανική πολυεθνική Deutsche Telecom. Οι νέοι ιδιοκτήτες όμως προχώρησαν σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, μειώσεις μισθών και προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» προκειμένου να προσλάβουν νέο προσωπικό με μικρότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα.

— Η μικρή ΔΕΗ δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο – φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια κατανεμημένοι ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις, υποστηρίζουν. Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει 7,5 εκατομμύρια «πελάτες» (στοιχεία ΤΑΙΠΕΔ). Το γεγονός και μόνο ότι στο νέο ιδιοκτήτη προσφέρεται το 30% των πελατών του δικτύου, που ισοδυναμεί με πάνω από 2 εκατομμύρια λογαριασμούς και ένα τζίρο που αγγίζει το 2 δις ευρώ αποτελεί δώρο! Ο νέος «επενδυτής» από την επόμενη κιόλας μέρα που θα πάρει την εταιρεία, θα έχει εξασφαλισμένα σίγουρα και μεγάλα κέρδη χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο και χωρίς να προχωρήσει σε καμία επένδυση, αφού θα παραλάβει έτοιμες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

— Η διαδικασία πώλησης, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί από και υπέρ της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ και το ποσό που θα εισπραχθεί δεν θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Τι δε λέει η κυβέρνηση; Ότι μέσα στο 2015 θα βγάλει στο σφυρί και το 17% της ΔΕΗ από το 51% που ελέγχει σήμερα δημόσιο. Αρα τα χρήματα που σήμερα θα εισπραχθούν τον επόμενο χρόνο θα περάσουν στα χέρια των νέων και παλιών μετόχων της ΔΕΗ σαν αποθεματικό (ζεστό χρήμα), με το κράτος να έχει πλέον χάσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της επιχείρησης. Οσο για τα χρήματα από την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, που θα γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψαν στις 18.11.2012 ο Αντ. Σαμαρά και το Υπουργικό Συμβούλιο, θα μεταφερθούν το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες από την είσπραξή τους, στον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους». Είτε έτσι, είτε αλλιώς τα κεφάλαια από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα πάνε στους δανειστές και στους νέους ιδιώτες μετόχους. Το «πάρτι» συνεχίζεται…

— Για να μας καθησυχάσουν, οι κυβερνώντες δεσμεύτηκαν, ότι πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα υπάρξει σχετική ενημέρωση της Βουλής προκειμένου να διασφαλιστεί η «διαφάνεια»! Με περίσσεια υποκρισία, ανακοινώνουν στον Ελληνικό λαό, ότι για το ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών της χώρας θα ενημερώσουν τους βουλευτές, αφού πρώτα η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει εγκρίνει την πώληση τους!

— Οι κάτοικοι των περιοχών στα οποία υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ που θα πουληθούν, «θα διατηρήσουν το δικαίωμα προτίμησης για πρόσληψη», ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Πρόκειται για κάλπικες υποσχέσεις, αφού κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στον ιδιώτη, την επιλογή του προσωπικού του, με τοπικά κριτήρια. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων, σε μια προσπάθεια, να σβήσει το κύμα των αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες.

— Οι αγρότες των περιοχών όπου θα δοθούν στους ιδιώτες τα υδροηλεκτρικά φράγματα, θα διατηρήσουν τα δικαιώματα άρδευσης, «δεσμεύεται» η κυβέρνηση. Μα πρόκειται για το αυτονόητο. Εκτός αν αληθεύουν τα σενάρια που κυκλοφορούν, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης του νερού και θα χρειάζεται η δική τους άδεια, για τη χρήση του από το αγροτικό κόσμο των συγκεκριμένων περιοχών. Σε αυτή την περίπτωση, μήπως πρόκειται για μια από εκείνες τις γνωστές κυβερνητικές «δεσμεύσεις» που ουσιαστικά φωτογραφίζουν το αντίθετο;

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μέσω της διχοτόμησης της σημερινής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ», κερδισμένοι θα βγουν μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι που θα βάλουν στο «χέρι» τις υποδομές και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Για το λαό και τους καταναλωτές της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα θετικό, το αντίθετο μάλιστα. Σε όσες χώρες ιδιωτικοποιήθηκαν οι κρατικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε τρομακτική άνοδος της τιμής τους ρεύματος και ραγδαία αύξηση της ενεργειακής φτώχειας.

(Επισκέψεις: 26 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend