Αεροπορικές επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ στη δυτική πολιτεία Ραχίν αυτή την εβδομάδα σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, όπως δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ, σε μια δήλωση του την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι στρατιωτικές κυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν χωριό στην πόλη του νησιού, σκοτώνοντας περισσότερους από 40ανθρώπους και καταστρέφοντας περίπου 500σπίτια.
Σημειώνεται ότι η Μιανμάρ είναι πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, πολύτιμων λίθων και χρυσού, αλλά αποτελεί και μέρος ενός σταυροδρομίου που συνδέει τη Μέση με την Άπω Ανατολή, μπαίνοντας έτσι στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιπαράθεσης μεγάλων μονοπωλίων, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κυρίως της «Δύσης» που συγκρούεται με την Κίνα για τον έλεγχο της περιοχής, των εμπορικών και άλλων δρόμων.
Στον «καμβά» άλλωστε της αντιπαράθεσης που οξύνεται έρχονται να προστεθούν και διάφορες έρευνες think tanks, που «δείχνουν» την Κίνα, πίσω από τη στρατιωτική κατάληψη της Μιανμάρ και υποστηρικτή της χούντας για να προστατεύσει τα έργα της πρωτοβουλίας «Belt and Road».
Η κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, σε δήλωση της για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς σημείωσε ότι «στο ζήτημα της Μιανμάρ, η Κίνα έχει δεσμευτεί να σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Μιανμάρ, τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και την ειρηνευτική διαδικασία που ανήκει στη Μιανμάρ και ηγείται η Μιανμάρ».
Σε παλαιότερη του δήλωση ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισημαίνει ότι «έχουμε μια πολύ στέρεη βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς», κάνοντας λόγο για «κατά παράδοσιν φιλική σύμπραξη» με τη Μιανμάρ, ενώ ΕΕ αλλά και ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις ενάντια στη σημερινή ηγεσία, στηρίζοντας τις αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις. Από 902.gr