Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς στη Μιανμάρ – Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία για τον εντοπισμό επιζώντων

Σε απελπιστικά δύσκολες συνθήκες, με θερμοκρασίες 40 βαθμών, δουλεύουν πυρετωδώς οι διασώστες για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ όσο περνούν ώρες..

Σε απελπιστικά δύσκολες συνθήκες, με θερμοκρασίες 40 βαθμών, δουλεύουν πυρετωδώς οι διασώστες για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ όσο περνούν ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες.  O φοβερός σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πριν από 4 ημέρες, έχει ήδη αφήσει πίσω πάνω από 1.700 νεκρούς στη Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη

Ειδικοί δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι νεκροί τελικά θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη, ειδικά στην πάλαι ποτέ Βιρμανία των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στο κράτος της Ασίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και η έλλειψη πόρων είναι τραγική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε χθες Κυριακή τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.

Οι τροπικές συνθήκες χαρακτηρίζονται σκληρή δοκιμασία για τη φυσική και διανοητική αντοχή των ομάδων που επιχειρούν στις τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν καταστροφών κι επιταχύνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια, κάνοντας πολύ πιο περίπλοκη τη διαδικασία αναγνώρισής τους.

Νωρίτερα μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου, κατόπιν 5ωρης επιχείρησης σωστικών συνεργείων από την Κίνα, τη Ρωσία και την Μιανμάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση σήμερα το πρωί. Ωστόσο, άλλη έγκυος, δεν ήταν τόσο τυχερή. Σωστικά συνεργεία την έβγαλαν από τα συντρίμμια αφού έμεινε παγιδευμένη για πάνω από 55 ώρες. Ακρωτηρίασαν το ένα της πόδι με την ελπίδα να την κρατήσουν στη ζωή.  «Δοκιμάσαμε τα πάντα για να τη σώσουμε», ανέφερε μέλος της ιατρικής ομάδας αφού διαπίστωσε τον θάνατό της, καθώς είχε χάσει πάρα πολύ αίμα.

Στην Μπανγκόκ, οι επιχειρήσεις για να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια 30όροφου κτιρίου της δημόσιας διοίκησης που κατέρρευσε παγιδεύοντας κάπου 80 εργάτες συνεχίζονται.

Οι κηδείες εκατοντάδων θυμάτων αναμένεται να γίνουν σήμερα, την ημέρα που κανονικά η μουσουλμανική κοινότητα, σε πένθος, θα γιόρταζε το Έιντ, το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

 

Απόψεις