Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μιανμάρ: Απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών

Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε 30 πόλεις της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα απεργία για να διαμαρτυρηθεί για..

Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε 30 πόλεις της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα απεργία για να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα της Δευτέρας που ανέτρεψε την εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανακοίνωσε το λεγόμενο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής της Μιανμάρ.

Σε ανακοίνωσή της η νεοσυσταθείσα οργάνωση αναφέρει ότι ο στρατός έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά ενός ευάλωτου πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Από την Covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι στη Μιανμάρ, ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής πρωτοεμφανίστηκε στο Facebook τη Δευτέρα. Γιατροί και νοσηλευτές, σε κοινή τους ανακοίνωση στη σελίδα, τόνισαν πως «θα υπακούμε μόνο στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας».

Εξάλλου χθες το βράδυ σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στη Μιανμάρ δεν είναι άσχετες από την όξυνση των ανταγωνισμών για την γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιανατολική Ασία.

Εδραιώνοντας την εξουσία της, η χούντα ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οκτώ στρατηγοί και πρόεδρος του οποίου είναι ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν προγράμματα βοήθειας (σ.σ. οικονομικής) προς τη Μιανμάρ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα γεγονότα και τις συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος της Μιανμάρ και ο Ουίν Μιντ, ο πρόεδρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, καθαιρέθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φλεβάρη». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα περιοριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγούνταν (σε ΜΚΟ και αλλού) στο όνομα της στήριξης των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας των οποίων χιλιάδες μέλη έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις στη Μιανμάρ, κάτι για το οποίο είχε δεχτεί έντονη κριτική και η κυβέρνηση του LND από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης.

Πάντως, παρά την απύθμενη υποκρισία των ΗΠΑ, που -παρότι έχουν στηρίξει και υποκινήσει δεκάδες πραξικοπήματα στην ιστορία τους- επιχειρούν να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, το δεδομένο είναι ότι η τελική στάση που θα τηρήσει η Ουάσιγκτον απέναντι στους πραξικοπηματίες θα κριθεί από το ποια θέση θα πάρουν οι τελευταίοι στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τη γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία.

Να σημειωθεί ότι η ανατραπείσα κυβέρνηση είχε προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο σε σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεών της με το Πεκίνο, με την υπογραφή δεκάδων συμφωνιών, ενώ από την πλευρά της η Κίνα είχε κρατήσει ηπιότερη στάση στο θέμα των διωγμών των Ροχίνγκια, χαρακτηρίζοντάς το «εσωτερική υπόθεση» της Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Σχετικά θέματα

Απόψεις