Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης σε ρόλο «στρατηλάτη»: «Διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος..

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, δείχνοντας την πρόθεση του για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δείχνοντας πως επιδιώκει κάποιου είδους συμφωνία με την ηγεσία της Τουρκίας στο όνομα της διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής που θα οδηγήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός έδειξε επίσης να ανησυχεί για τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια στα τρόφιμα εκτιμώντας πως υπάρχει «κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία»! Ευθέως μίλησε για ευκαιρία για «πράσινες» μπίζνες λόγω του πολέμου και εμφανίζει σαν ζητούμενο των εκλογών στην Ελλάδα την «πολιτική σταθερότητα», υπονοώντας τη σταθερότητα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, για τα ελληνοτουρκικά ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία». 

Προσθέτει ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία» και επαναλαμβάνει πως είναι διαθέσιμος για διάλογος λέγοντας πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Για την Ουκρανία δηλώνει πως «όλοι είμαστε ενωμένοι και στηρίζουμε την Ουκρανία» δείχνοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εμπλέξει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι επιδιώξεις του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας κινδυνεύουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της ακρίβειας. Ανέφερε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα στήριξης διότι «αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αρχίσουν να ασκούν πίεση προς εμάς να προχωρήσουμε σε κάποιο συμβιβασμό, κάτι το οποίο, ειλικρινά, δεν αποτελεί επιλογή. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε». 

«Κάθε κρίση είναι δυνητικά και μια ευκαιρία» είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις «πράσινες» μπίζνες και ανάφερε ότι «σκοπεύουμε να προσθέσουμε σχεδόν 2 GigaWatt Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα εγχώρια δίκτυά μας. Και φυσικά φιλοδοξούμε η Ελλάδα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, λειτουργώντας ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε. Ενισχύουμε τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη χώρα. Θέλουμε να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδος όχι μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και για να στηρίξουμε τους γείτονές μας στα Βαλκάνια. Και βεβαίως θέλουμε να δημιουργήσουμε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν την Ελλάδα, με τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

Για το πότε θα στηθούν οι κάλπες ανέφερε ότι «θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023». Υποστήριξε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα» και επανέλαβε ότι «ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Σχετικά θέματα

Απόψεις