Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης από Νταβός: Πιο βαθιά η χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια – Χαράτσωμα του λαού για πλεονάσματα

Το κυβερνητικό αφήγημα στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα -άρα συνέχιση της υπερφορολόγησης- και πλήρη στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg

Ένα διττό αφήγημα περιείχαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στο Νταβός της Ελβετίας: Από τη μία η δέσμευση για ένταση της πολιτικής πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να προχωρά η καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη ενίσχυση της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Μειώσαμε τους φόρους κατά την πρώτη μας θητεία, βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, βελτιώσαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό που ήταν αρνητική στο παρελθόν ενώ αντίθετα σήμερα είναι μία ευημερούσα οικονομία», προαναγγέλλοντας μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία όμως, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία του λαού, ο οποίος στενάζει από την ακρίβεια.

Καημός με τις… επενδύσεις

Άλλωστε, η πραγματική αγωνία του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε στις απαντήσεις σχετικά με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και την πώληση μετοχών τραπεζών σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα. «Έχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι τώρα και πιστεύω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο (η IPO) θα πρέπει να αυξήσει τις συμμετοχές. Νομίζω ότι και το αεροδρόμιο επωφελείται από την αύξηση του Τουρισμού. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Αθήνα και την Ελλάδα. Στηρίζουμε ό,τι οικοδομείται στην Ελλάδα ώστε να είναι βιώσιμο. Εστιάζουμε στο βιώσιμο τουρισμό και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικό προορισμός για επενδύσεις».

Και πρόσθεσε ότι «έχουμε πουλήσει με μεγάλη επιτυχία μερίδια στις τράπεζές μας. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές. Θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πωληθεί».

Συνέχιση χρηματοδότησης της Ουκρανίας

Σχετικά με τις φωτιές του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας στην σύγκρουση με την Ρωσία, αλλά και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Μ. Ανατολή που μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ το μακελειό κατά του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε την Ουκρανία αλλά και να μην κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Στηρίζουμε το γεγονός ότι η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρή οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ και ευελπιστούμε ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στηρίξει την πρότασή μας. Περιμένω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε την οικονομική ενίσχυση ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία για την οποία έχουμε δεσμευτεί», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα και στην σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, βάζοντας για ακόμα μια φορά πλάτη στα φρικαλέα εγκλήματα κατά της Παλαιστίνης, λέγοντας πως «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής», ενώ σημείωσε ότι «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ, έτσι και των αθώων στη Λωρίδα της Γάζας». Η πραγματική αγωνία όμως τόσο της κυβέρνησης όσο και της ελληνικής αστικής τάξης εκφράστηκε από την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Οχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο».

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις