Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα «μεταλλαγμένα» στο μενού της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων διαμορφώνει η ΕΕ, αλλά το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει..

Ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων διαμορφώνει η ΕΕ, αλλά το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι το κάθε κράτος – μέλος θα μπορεί να επιβάλει απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών χωρίς τη συγκατάθεση της Κομισιόν. Το θέμα των μεταλλαγμένων τίθεται ξανά σήμερα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος υπό Ελληνική προεδρία, αυτή τη φορά, όπου συζητιέται η τροποποίηση σχετικής οδηγίας. Όμως για την ταμπακιέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είπε κουβέντα. Το θέμα είναι: Απλουστεύονται ή δεν απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα μεταλλαγμένα, όσες χώρες θέλουν μπορούν να τα καλλιεργήσουν ελεύθερα, ευνοούνται περαιτέρω ή όχι οι εταιρείες – κολοσσοί βιοτεχνολογίας;…

Ετσι κι αλλιώς μέχρι τώρα το κάθε κράτος μέλος μπορούσε να επιβάλει απαγόρευση στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων, αλλά απαγορεύτηκαν ποτέ τα μεταλλαγμένα;… Το ερώτημα είναι γιατί η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική προεδρία στην ΕΕ δεν θέτει πολιτικό θέμα για την οριστική απαγόρευση εισαγωγής και καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην επικράτεια της ΕΕ και της χώρας; Ότι και αν ανακοινώνει σχετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δύσκολα πείθει ότι μπαίνουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων…

Τα μεταλλαγμένα έχουν μπει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΕ. Οποιες χώρες ήθελαν και θέλουν, μπορούσαν και μπορούν να καλλιεργήσουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Υπήρχαν ήδη τα σχετικά παράθυρα. Για παράδειγμα η Ισπανία, η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Τώρα ανοίγουν και οι πόρτες… . Οσον αφορά την εμπορία και διακίνηση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων όσα έχουν πάρει έγκριση (και είναι ήδη περισσότερα από 30 προϊόντα) μπορούν να εισαχθούν και κυκλοφορήσουν ελεύθερα σε κάθε χώρα της ΕΕ. Ακόμα και τα μη εγκεκριμένα μπορούν να εμπεριέχονται στα τρόφιμα σε ποσοστό μέχρι 0,9%. Για τα εγκεκριμένα το όριο είναι μέχρι 0,5%. Είναι επίσης προφανές ότι ο σχετικός κατάλογος με τα νέα εγκεκριμένα μεταλλαγμένα προϊόντα θα μακρύνει πολύ στο επόμενο διάστημα.

Τα μεταλλαγμένα αποτελούν ένα διαρκές σκάνδαλο. Μαζικές εισαγωγές μεταλλαγμένων ή προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς γίνονται εδώ και χρόνια στην ΕΕ και την Ελλάδα. Οι εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ γίνονται ελεύθερα, ενώ από τις τρίτες χώρες εξετάζονται απλώς τα συνοδευτικά πιστοποιητικά. Όμως, αν αναζητήσει κανείς πού πήγαν και τι έγιναν μετά αυτές οι ποσότητες, μάλλον δε θα βρει τίποτα. Γιατί στην Ελλάδα δεν τηρείται ούτε η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, η παρακολούθηση ολόκληρης της διαδρομής των εισαχθέντων μεταλλαγμένων προϊόντων. Επίσης, πως διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα δεν περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά μεταλλαγμένων πάνω από το όρια του θέτει η ΕΕ;… Οσον αφορά τα προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία αυτά δεν υποχρεούνται να έχουν σήμανση, Το ίδιο τα κρέατα και προϊόντα που προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Και στην Ελλάδα, όπως και στην ΕΕ, γίνονται μαζικές εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών (σόγια και καλαμπόκι).

Τα όσα συμβαίνουν δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, τη διατροφική αλυσίδα, τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία γενικότερα. Γιατί μεταλλαγμένα σημαίνει παρέμβαση στο γονιδίωμα, κατά βάση με εντομοκτόνα η παρασιτοκτόνα, για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των φυτών στις προσβολές και εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών. Ποιος εγγυάται ότι δε θα προκύψουν φυτά «Φραγκενστάιν», εξαιτίας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών;.. Πράγμα που δε φαίνεται να απασχολεί την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Είναι σαφές ότι ακολουθείται μια πολιτική εξυπηρέτησης των τεράστιων συμφερόντων των πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας και στη βιομηχανία τροφίμων. Και επί του θέματος φαίνεται ξεκάθαρα η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκάστοτε κυβερνήσεων, αφού αντιμετωπίζουν δήθεν τους κινδύνους θεσπίζοντας κανονισμούς, που προστατεύουν, υποτίθεται, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή διευκολύνεται όλο και περισσότερο η καλλιέργεια μεταλλαγμένων και οι εισαγωγές, ενώ οι καταναλωτές τρέφονται εν αγνοία τους μαζικά με μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση άμεσα, μας περιμένει ένα εφιαλτικό «μεταλλαγμένο» μέλλον…

Απόψεις