Κοινωνία Πολιτική

Μείωση των ημερησίων εμβολιασμών αλλά «έτοιμη για την τρίτη δόση η επιχείρηση Ελευθερία» κατά την Επιτροπή

Το ζήτημα της καθοδικής τάσης του αριθμού εμβολίων που χορηγούνται καθημερινά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, από την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να αναφέρεται σε μια σειρά από επιχειρησιακά σχέδια με σκοπό την αύξηση των εμβολιασμών. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως σε περίπτωση απόφασης για την χορήγηση τρίτης δόσης η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι πλήρως προετοιμασμένη, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση σε καμία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν 37.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 45.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.540.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5.705.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας ωστόσο πως τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ανέρχονται σε 5.170.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 49%.

Στη σαφή πτώση του ρυθμού της εμβολιαστικής εκστρατείας εστίασε στη συνέχεια ο Μ. Θεμιστοκλέους ενημερώνοντας πως τα κλεισμένα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται λίγο πιο πάνω από τις 40.000 σε καθημερινή βάση και πως το τελευταίο δεκαήμερο 110.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση. «Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι, ήταν αναμενόμενη ως ένα βαθμό, και ευελπιστούμε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού» ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι παρ’ όλη την μείωση των εμβολιασμών που χορηγούνται καθημερινά η χώρα παραμένει πάνω από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ημερήσιους εμβολιασμούς.

Σε ό,τι αφορά στον κατ’ οίκον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως από τις 20 Ιουλίου που άνοιξε η πλατφόρμα, 3.200 πολίτες έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα, ενώ 700 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού ξεκίνησε με σημαντική αργοπορία ενώ περισσότερο από ενάμιση μήνα πριν και έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ανακοινωνόταν πως βρισκόταν στα τελικά στάδια σχεδιασμού.

Αναφέρθηκε επίσης στο επιχειρησιακό σχέδιο του εμβολιασμού συγκεκριμένων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων λέγοντας πως «ταυτόχρονα αναπτύσσουμε δράσεις για τον εμβολιασμό ιικών πληθυσμών, όπως είναι οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες». Ανακοίνωσε επίσης πως τα κινητά συνεργεία που δραστηριοποιούνται στις απομακρυσμένες περιοχές έχουν εμβολιάσει περίπου 6.000 πολίτες και πως «τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθεί νέο  επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων».

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού των εφήβων, ο Μ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως «μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών και περίπου 5.300 παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους με την πρώτη δόση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, ανέφερε πως καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει συμφωνήσει στην χορήγηση της τρίτης δόσης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «είναι πιθανό» να συμβεί, ειδικά σε ομάδες ανοσοκατασταλμένων. «Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι ωστε να δεχθούμε ως Επιχείρηση Ελευθερίας την τρίτη δόση» δήλωσε στη συνέχεια, διευκρινίζοντας πως το κριτήριο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται πως θα είναι η ανοσοκαταστολή, η ηλικία και ο χρόνος που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός.

Πηγη: TPP

(Επισκέψεις: 511 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend