Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

COVID-19: Συστάσεις για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου – Με αργούς ρυθμούς οι αναμνηστικές δόσεις

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για κορονοϊό και για γρίπη,

Τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ακόμα και για παιδιά και βρέφη από 6 μηνών έως 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή είναι ανοσοκατασταλμένα συνέστησε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι εφόσον υπάρχει σύμφωνη ιατρική γνώμη μπορούν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, αφού πρώτα τόνισε πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά αυτά.

Αναφερόμενος σχετικά ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα εμβόλια για αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι οι γονείς θα ενημερωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών θύμισε εξάλλου πως ήδη η επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή /και είναι ανοσοκατασταλμένα.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφηκε και στη χώρα μας αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις νέες υποπαραλλαγές με βάση όσα έχει ανακοινώσει  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να αναβαθμιστεί το επίπεδο επιτήρησής τους επί του παρόντος.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το σύνδρομο long covid στα παιδιά.

Μιλώντας γενικότερα για την αξία του εμβολιασμού σημείωσε ότι «ο έγκαιρος εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική είναι σημαντικότερος απ’ τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί».

Τόνισε μάλιστα πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις και ότι αφενός δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και αφετέρου δεν υπάρχουν εμβόλια και για κορονοϊό και για γρίπη ταυτόχρονα.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για κορονοϊό και για γρίπη, καθώς κυκλοφορούν πλέον οι ιοί της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός, και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, αν και η ίδια εμφανίστηκε ακόμα επιφυλακτική ως προς τον ισχυρισμό αυτό.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα έναντι του κορονοϊού ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικά τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει περίπου 838.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί πάνω από 62.000 ραντεβού. Είπε ακόμα, ότι το 23,3% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 18%.

Εμβολιασμένο το 72,7% του γενικού πληθυσμού

Από την πλευρά του ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, ενώ το 81,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

 

Το 72,7% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το ποσοστό στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 81,3%, με την Ελλάδα να κατέχει τη 14η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι “παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών”, σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

“Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά”, πρόσθεσε.

Αργός ο ρυθμός των εμβολιασμών

Κατά τα άλλα, η πορεία των εμβολιασμών δεν είναι η αναμενόμενη, με την κόπωση του πληθυσμού από τις αναμνηστικές δόσεις να είναι ορατή σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου έγιναν 65.309 αναμνηστικές δόσεις.

Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια συστήνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
• σε επαγγελματίες υγείας
• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Σχετικά θέματα

Απόψεις