Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορωνοϊός: Κόπωση, άγχος και κατάθλιψη οι συνέπειες από τον μακράς διάρκειας COVID – Ανοχύρωτο το σύστημα υγείας

Νέες έρευνες για τις συνέπειες που έχει στους ανθρώπους η μακράς διάρκειας νόσηση από COVID-19

Νέα στοιχεία για τις συνέπειες που έχει στους ανθρώπους η μακράς διάρκειας νόσηση από COVID-19. 

Συγκεκριμένα έρευνες κάνουν λόγο για σωματική και ψυχική καταπόνηση που εμμένουν για πολλούς μήνες μετά την οξεία φάση και νευροψυχικές παθήσεις που μπορεί να πυροδοτηθούν από όλα τα παραπάνω. Πρόκειται ένα κοκτέιλ που θα απασχολήσει σοβαρά τα συστήματα υγείας στην επόμενη φάση της πανδημίας –και όλα αυτά την ώρα που έχουν ήδη γίνει γνωστή η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας

«Πέρα από μια πανδημία μπορούμε να μιλάμε πλέον και για μια ‘συνδημία’, δηλαδή για ενσωμάτωση δύο ή περισσότερων ταυτόχρονων προβλημάτων που σχετίζονται με την επιδημία», είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελος Φραδέλος, μιλώντας στο 28ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, και αναφέρθηκε σε σειρά εγχώριων και διεθνών μελετών που ανέδειξαν τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Όπως είπε, περισσότερο ευάλωτοι είναι οι επαγγελματίες υγείας, άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οι οικογένειές τους, ασθενείς που νοσούν ή έχουν νοσήσει από COVID-19, καθώς και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Κόπωση, άγχος και κατάθλιψη

Μελέτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, διερεύνησε τα εμμένοντα συμπτώματα, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής ασθενών που νοσηλεύτηκαν, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Euro2Day. Ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 55,8% ανέφερε ότι βίωνε συμπτώματα άγχους, ένα ακόμη μεγαλύτερο, 67,6%, δήλωνε πως νιώθει κόπωση και ένα 44,8% ότι έχει σωματικούς πόνους. Το 7,6% ανέφερε πως βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης. Η εξέταση ασθενών με τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία ανέδειξε κάποιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε αυτό που βιώνουν οι ασθενείς και την διάγνωση.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και πολυάριθμων μελετών από το εξωτερικό. Ενδεικτικά σε μελέτη στην Ιταλία, σε 261 ασθενείς, μόλις 2 μήνες μετά τη νόσηση, το 28% βίωνε άγχος, εκ των οποίων το 13,4% σοβαρής μορφής, το 16% κατάθλιψη (10% σε σοβαρή μορφή) και το 36,4% μετατραυματική διαταραχή του στρες.

Σε ανάλογη μελέτη στην Ελβετία, ένας στους πέντε ασθενείς παρουσίασε ψυχική καταπόνηση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, 18,5% συμπτώματα άγχους, 9,3% κατάθλιψης, 6,5% βίωνε και τα δύο.

Ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο ότι οι ασθενείς που κατά τη νοσηλεία τους χρειάστηκαν παρατεταμένο μηχανικό αερισμό (για περισσότερες από δύο εβδομάδες) είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά τόσο στη λειτουργικότητά τους όσο και στα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

Άλλοι σχετιζόμενοι παράγοντες που έχουν αναδειχτεί είναι το φύλο, με τις γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες ψυχικά, η νοσηλεία ή μη σε ΜΕΘ, καθώς και οι διαταραχές στην όσφρηση ή την όραση, συνεπεία της νόσησης.

«Η μελλοντική διαχείριση της COVID-19 περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας που ενσωματώνει παρεμβάσεις για την άσκηση, τη διατροφή, τις ασφαλείς πρακτικές υγιεινής, την ψυχοθεραπεία, την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου μετά τη θεραπεία, σε συνδυασμό με την υγειονομική περίθαλψη», κατέληξε ο κ.Φραδέλος.

Νοσηλευτές: ψυχική καταπόνηση και burnout

 

Σειρά μελετών έχει αναδείξει τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας από την πρώτη γραμμή.
Ειδική κατηγορία εργαζομένων, ανάμεσά τους, αποτελούν οι νοσηλευτές, οι οποίοι λόγω της άμεσης επαφής με τον ασθενή και της διάρκειας παρουσίας τους μέσα στους χώρους νοσηλείας βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους μόλυνσης, όπως ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η Νικολέτα Αποστολίδη, νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις