Βαθιά καπιταλιστική κρίση χτυπάει την «πόρτα» της Βρετανίας, η οποία αναμένεται να συνθλίψει την εργατική τάξη της χώρας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που αναμένεται να πλήξει την οικονομία, την ίδια στιγμή που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων από 2,25% στο 3%, το μεγαλύτερο εδώ και 33 χρόνια.
To κόστος, δε, δανεισμού ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, οπότε το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα επιτόκια ανεβαίνουν από τον Δεκέμβριο καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται και πολλά νοικοκυριά στην Αγγλία έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες δυσκολίες.
Το καπιταλιστικό πιστωτικό ίδρυμα εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη για δύο χρόνια με οικονομική καθίζηση, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οικονομία της χώρας μπήκε σε καθεστώς αβεβαιότητας από το καλοκαίρι, κάτι που – όπως προβλέπεται – θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντά στις πιθανές βουλευτικές εκλογές.
Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του ’20, σύμφωνα με την Τράπεζα, η οποία οδήγησε στο «κραχ» του ’29. Με τo κόστος ζωής να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια και οι τιμές έχουν ανέβει δραματικά κατά 10,1%.
Πτώση 2% για τη λίρα
Στον απόηχο των παραπάνω και με την ύφεση σε εξέλιξη η στερλίνα υφίσταται σημαντικές πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 1,9% έναντι του δολαρίου και κατά 1,25% έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στο 1,1169 δολάριο και στο 0,8724 ανά ευρώ.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δε, ο βασικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει στο -0,6% και τις 7.102 μονάδες. Όσον αφορά την αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης και διευρύνεται άνω του 3,5%, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου αυξάνεται κατά 19 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,75%.
Το καπιταλιστικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο εισέρχεται σε μια νέα μεγάλη κρίση, που πιθανά η έντασή της να μην έχει προηγούμενο κατά την μεταπολεμική περίοδο. Ο καπιταλισμός εμφανίζεται να είναι παγιδευμένος σε μια διηνεκή κρίση, το τέλος της οποίας δεν είναι άμεσα ορατό…