Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Ελληνοτουρκικά: Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί σε «διάλογο» θέτοντας στην ουσία τη λογική των ανταλλαγμάτων - Ο πρωθυπουργός ζητά τη «βοήθεια» της ΕΕ - Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του «Πορθητή» και την Πέμπτη ξεκινά το «Γιαβούζ»

Επικίνδυνο πολιτικό και οικονομικό «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη, με θέμα στην ουσία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και την ένταση..

Επικίνδυνο πολιτικό και οικονομικό «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη, με θέμα στην ουσία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με δήλωση του, από Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου βρέθηκε για την τελετή παράδοσης από τις ΗΠΑ των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, φαίνεται να βάζει τη λογική των ανταλλαγμάτων για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Τζ.Πάιατ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια οπτική με την ΕΕ για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου, υποστηρίζοντας: «Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες»

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμφανίσει την ΕΕ σαν υπερασπιστή των κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.  Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ζήτησε  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του «Πορθητή» –  Την Πέμπτη ξεκινά το Γιαβούζ

Στο μεταξύ, στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. “ Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. «Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “ Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘τδβκ’ μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται. Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις