Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις υπερδομές-φυλακές της ΕΕ στη Λέσβο και τη Χίο

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία υπερδομής-φυλακής για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρόσφυγες και μετανάστες, με δυναμικές συγκεντρώσεις, εξέφρασαν..

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία υπερδομής-φυλακής για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρόσφυγες και μετανάστες, με δυναμικές συγκεντρώσεις, εξέφρασαν σήμερα φορείς, σωματεία και κάτοικοι  της Λέσβου και της Χίου.

ΛΕΣΒΟΣ

Δυναμική συγκέντρωση – απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για δομή – φυλακή προσφύγων – μεταναστών στο νησί έδωσαν σήμερα εργάτες, αγρότες, γυναίκες και η νεολαία της Λέσβου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των φορέων, των σωματείων και των συλλόγων του νησιού στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ πως «δεν θέλουμε καμία δομή-φυλακή στο νησί, ούτε στη Βάστρια, ούτε στο Καρά-Τεπέ, ούτε πουθενά».

Επίσης, καταστηματάρχες και έμποροι του νησιού έκλεισαν τα μαγαζιά τους για να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν πως δεν έχουν  ανάγκη από δομές-φυλακές, αλλά μέτρα προστασίας τους εισοδήματος και της υγείας τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μόνιμα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 50%, αποσυνδεδεμένο από το Προσφυγικό και κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία. 

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Ζαφειρίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, ανέφερε ότι «τα νησιά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αποδείξαμε περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε και μεταξύ μας. Αυτό έκαναν και αυθόρμητα πολλοί συνάδελφοι και συγχωριανοί μας από το 2015. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μετατραπεί η Λέσβος, η Χίος και τα άλλα νησιά σε αποθήκες ψυχών, επειδή αυτό θέλει η ΕΕ, για να μπορεί να κάνει τη διαλογή τους κατά πώς τη συμφέρει». Επιπλέον τόνισε: «Το ακούσαμε κι αυτό! Ορισμένοι τάχθηκαν ενάντια στη σημερινή κινητοποίηση από πατριωτισμό! Πάει πολύ να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και προωθεί την συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η πολιτική τους που θέλει δομές-φυλακές είναι τόσο πατριωτική που αφαιρεί δικαιώματα και μας καταδικάζει στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Άφησε απροστάτευτο τον κόσμο σε χιονιάδες, σε πλημμύρες, σε φωτιές. Απολύει και ξεσπιτώνει εργάτες, όπως συμβαίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ. Έστελνε και στέλνει δήθεν πατριωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Τόσο πατριώτες είναι που στέλνουνε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως έκαναν προχτές στα Προπύλαια, όπως έκαναν στους λιμενεργάτες της COSCO, όπως μας έκαναν το Φλεβάρη του 2020. Και σήμερα στοχοποιούν συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος, αιρετούς στο νησί για να σπείρουν το φόβο». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως «σήμερα πήραν απάντηση! Θα πάρουν και άλλες, γιατί ο αγώνας μας συνεχίζεται για τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες συμμετέχουμε σε μια κινητοποίηση με αυτά τα πάγια αιτήματα, αλλά δεν θα είναι και η τελευταία», σημείωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος και πρόσθεσε ότι «για όσους κατά καιρούς λένε και γράφουν ότι αυτά τα τρία αιτήματαμαζί με την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι λαοί για τερματισμό τον ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είτε αυτές είναι πολεμικές είτε ειρηνικές, δεν είναι ρεαλιστικό μπροστά στην παρούσα πραγματικότητα, ένα απαντάμε:

Ρεαλισμός δεν είναι να αποδέχεσαι τον ξεριζωμό, τη φτώχεια, την πείνα, τον πνιγμό και την εξαθλίωση προσπαθώντας να τα διαχειριστείς, άλλες φορές κακά και άλλες χειρότερα. Ρεαλισμός είναι οι λαοί να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι σ’ αυτούς που τα δημιουργούν, απέναντι σ’ αυτούς που δεν βλέπουν ζωές, ψυχές, ανθρώπους, αλλά συμφέροντα και κέρδη. Ρεαλισμός είναι να παλέψουμε εμείς οι αδύνατοι σε εισαγωγικά, γιατί απλά δεν ξέρουμε τη δύναμή μας, σταματώντας αυτά τα εγκλήματα που γίνονται, γιατί μια παροιμία του σοφού λαού μας λέει ότι αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε να έρθει και η σειρά σου» .

Η σημερινή συγκέντρωση «είναι η συνέχεια στον αγώνα που κάνουμε για καμία δομή – φυλακή, ανοικτή ή κλειστή, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ, που θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων», αλλά και συνέχεια «στον αγώνα μας, για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, για να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, για να φτιαχτούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Επίσης, ξεκαθαρίζει πως «ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματά μας όχι μόνο δεν σταματά σήμερα, αντίθετα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις» και ειδικότερα με παρέμβαση την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στο Αγροτικό Ιατρείο του Μανταμάδου, με τη συγκέντρωση στο πάρκο της Χρυσομαλλούσας (στην πιάτσα των Ταξί) το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι και με την παρέμβαση την ίδια μέρα στη 1 μ.μ. στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.

Μ. Κομνηνάκα: «Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση»

«Ο λαός της Λέσβου ξανάδωσε σήμερα ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που τόσο καιρό παριστάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει την ξεκάθαρη λαϊκή ετυμηγορία: Δεσμοφύλακες της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνουμε», υπογραμμίζει σε δήλωσή της για το σημερινό συλλαλητήριο η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα

Τονίζει ότι «όποιος προβάλλει ως μονόδρομο τον δήθεν ρεαλισμό της διαιώνισης του εγκλωβισμού, των κέντρων-φυλακών των απελπισμένων ανθρώπων, επιστρατεύοντας πότε την καταστολή και πότε τα εκβιαστικά διλήμματα, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει: Ποιος διαμόρφωσε και στήριξε με τις πολιτικές του επιλογές αυτόν το “ρεαλισμό”; Ποιος εφάρμοσε την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών, τους Κανονισμούς όπως το Δουβλίνο, τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ;» και προσθέτει πως «όλο δηλαδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο της καταστολής και του εγκλωβισμού, εκτός από τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έχει τη διαχρονική στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που είναι το ίδιο εκτεθειμένοι απέναντι και στον λεσβιακό λαό».

Καταλήγοντας κάνει σαφές πως «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των Συμφωνιών και εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην εφαρμογή τους, συνεχίζει να καλεί τον λαό να μη συμβιβάζεται με την αθλιότητα που γεννά η εφαρμογή τους για νησιώτες και πρόσφυγες».

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Σε σχόλιο – απάντηση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στην ανακοίνωση της ΝΔ Βορείου Αιγαίου -που κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια και ότι «οι νησιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στη διχαστική πολιτική των διοργανωτών και στα αδιέξοδα, που καλλιεργεί»- επισημαίνει πως «αν η κυβέρνηση της ΝΔ εξέλαβε τους χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις δομές-φυλακές στο νησί ως έγκριση της πολιτικής της, τότε κακό του κεφαλιού της. Αν δεν πήρε το μάθημα που της έδωσε ο λαός της Λέσβου στην Καράβα, στο λιμάνι τα Θεοφάνια, πρόσφατα στη Βάστρια, αλλά και σήμερα στη Μυτιλήνη, τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται να πάρει κι άλλα. Πάντως εκτιμήθηκε η προσπάθειά της να εκβιάσει, να αμαυρώσει και να εμποδίσει τη συμμετοχή των νησιωτών στις συγκεντρώσεις και ελπίζουμε να επιτρέψει την προβολή τους από την κρατική τηλεόραση».

ΧΙΟΣ

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία υπερδομής-φυλακής για τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Χίου, στη θέση Θόλος, εξέφρασαν σήμερα, με συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, σωματεία, φορείς και κάτοικοι του νησιού, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στάσεις εργασίας είχαν κηρύξει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Τοπικά Συμβούλια Συκιάδας, Λαγκαδάς, Βροντάδου, Καρδάμυλων, Βολισσού, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΣΕΣΝΟΧ, η ΕΛΜΕ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΟΕΒΕ, ο Σύλλογος Εμπόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών – Ελεύθερων Επαγγελματιών, οι Συνταξιούχοι ΝΑΤ, οι Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάδας, ο Σύλλογος Γονέων Συκιάδας – Λαγκάδας.

Στη συγκέντρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μίλησε ο Νίκος Χούλης, καταγγέλλοντας τις «πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, σε εποχές δίσεκτες που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που γκριζάρονται τα νησιά μας, που τα τύμπανα του πολέμου σημαίνουν και πάλι εκκωφαντικά στη γειτονιά μας» (…) «Μας επέλεξαν να γίνουμε οι δεσμοφύλακες των κατατρεγμένων της Μέσης Ανατολής, στους σχεδιασμούς της σημερινής Ιερής Συμμαχίας, που επιθυμεί στο Θόλος να χτίσει τις φυλακές της ΕΕ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί» κατέληξε ο ομιλητής. 

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Αυτός ο δίκαιος αγώνας των νησιωτών δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται, δεν κάμπτεται! Ας το πάρουν χαμπάρι επιτέλους: Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας, ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Μίλησαν ακόμα αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, ενώ εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Συκιάδας μίλησε ο Κώστας Μαυρέλος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση που από τη μία ισχυρίζεται ότι μειώνονται οι προσφυγικές ροές και από την άλλη ετοιμάζει υπερδομές-φυλακές, εκατοντάδων εκτάσεων στα νησιά του Αιγαίου γιατί γνωρίζει πως οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις, που δημιουργούν τους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θα συνεχιστούν ανά τον κόσμο. 

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και το Λιμεναρχείο Χίου όπου επιδόθηκε το ψήφισμα των συγκεντρωμένων. 

Το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΣΤΙΣ 23-2-2022

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία της Χίου, κάτοικοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς του ακριτικού μας νησιού μας, πιστοί εραστές της ομορφιάς του νησιού μας, της ιστορίας του, αλλά και στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της συμφιλίωσης όλων
των λαών, διατρανώνουμε τα παρακάτω:

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ, για τη μετατροπή των νησιών μας μέσω των υπερδομών, σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών, σε νησιά εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Τα χρήματα που προορίζονται για τις υπερδομές-φυλακές, να δοθούν στην πραγματική ανάπτυξη των νησιών με έργα υποδομών στην υγεία, παιδεία, πρόνοια, συγκοινωνία, στην ενίσχυση των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοπασχολούμενων και μικρομεσαίων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο
τεράστιο κύμα της ακρίβειας, των φόρων και των άλλων οικονομικών υποχρεώσεων.

Αγωνιζόμαστε για να μη δημιουργηθεί καμιά δομή «φιλοξενίας – φυλακή» στα νησιά μας, κλειστή ή ανοιχτή. Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες. Ούτε στο Θόλος, ούτε στην ΒΙΑΛ ούτε πουθενά πάνω στο νησί. Μόνο ένας χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης σύμφωνα με τις πολλαπλώς εκφρασμένες αποφάσεις του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς διαδικασίες ασύλου ή ΠΡΟΚΕΚΑ.

Να καταργηθούν, η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όλες οι συμφωνίες εγκλωβισμού με την ΕΕ.

Τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται στις χώρες τελικού προορισμού, είτε σε ειδικά γραφεία και προξενεία με ευθύνη του ΟΗΕ στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις εναντίον όσων αγωνίστηκαν και κατά την εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά μας Χίο και Λέσβο και οι πρόσφατες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία όλων μας, με την απόβαση των μηχανημάτων που επιχειρήθηκε τη μέρα των Θεοφανίων.

Σχετικά θέματα