Βιβλίο

«Μαρξ: Τρόπος χρήσης»

Το τελευταίο βιβλίο του διανοητή Daniel Bensaid, με χιουμοριστικά σκίτσα του Charb. Μια ψυχαγωγική εισαγωγή στο έργο του Μαρξ και μαζί ένα βοήθημα για τη σκέψη και τη δράση. Το βιβλίο προτείνει έναν πιθανό τρόπο χρήσης του έργου του Μαρξ, παραθέτοντας με  επιστημονικό τρόπο τις βασικές αρχές και τα μεγάλα ερωτήματα.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΚΨΜ «το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει, πέρα από τις παραχαράξεις και τις προκαταλήψεις, την αληθινή σκέψη κάποιου αυθεντικού και παραγνωρισμένου Μαρξ. Προτίθεται απλώς να προτείνει έναν πιθανό τρόπο χρήσης του καταδεικνύοντας με ποιον τρόπο η ριζοσπαστική κριτική του, που δεν ανέχεται καμιά ορθοδοξία, καμιά δογματική θεοσέβεια, που είναι πάντα έτοιμη να προβεί στην αυτοκριτική της και στην αυτοϋπέρβασή της, ζει από ερωτήματα που αφήνει μισοαπαντημένα και από ανεπίλυτες αντιθέσεις.  Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόσκληση στην ανακάλυψη του έργου του Μαρξ και στην αντιπαράθεση».

Ο Daniel Bensaid(1946-2010) ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Παρίσι – VIII και διευθυντής των μαρξιστικών περιοδικών Critique Communiste και Contretemps. Εκτός από πανεπιστημιακές εργασίες είχε συγγράψει δεκάδες φιλοσοφικά έργα και δοκίμια πολιτικού προβληματισμού και παρέμβασης στη  θεωρητική διαπάλη, από τα οποία τα κυριότερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ήταν συνιδρυτής της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκα (LCR), ηγετικό στελεχός της και ο κατ’ εξοχήν θεωρητικός της, δραστηριότητα την οποία συνέχισε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στις 12 Ιανουαρίου 2010, στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) που ιδρύθηκε το 2008.

Ο Charb ήταν  σκιτσογράφος και δημοσιογράφος στο περιοδικό Charlie Hebdo, όπου σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, τις περιπέτειες του Μωρίς και Παταπόν, αντικαπιταλιστή γάτου και αντικαπιταλιστή σκύλου (εκδόθηκε σε 4 τόμους, εκδ. Hoëbeke). Εξέδωσε, επίσης, το Μικρό κόκκινο Βιβλίο του Σαρκό (εκδ. Editions 12 bis). Ήταν ανάμεσα στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στο Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015.  

Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς

(Visited 7 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend