Εκθεση του Μάρκου Δολόπικου στο Βερολίνο

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 10 Ιουνίου 2014

Ενα ταξίδι κάπως σύντομο αλλά σε βάθος. Ενα ταξίδι μνήμης, αναμνήσεων, παραστάσεων και εικόνων, μέσα σε μεγαλουπόλεις. Μια φευγαλέα ματιά που όμως αφήνει βαθεία χαραγμένη, στο «σκληρό δίσκο» της μνήμης μας, την εικόνα που καταγράφουν τα μάτια μας.

Ο Μάρκος Δολόπικος με όχημα το φωτογραφικό του φακό και οδηγό την τέχνη του να μετατρέπει τη φαντασία του σε εικόνα, στο δεύτερο σταθμό της έκθεσής του, στο Βερολίνο, φέρνει κατευθείαν μπροστά μας, όσα συγκρατεί η μνήμη μας από μια μεγαλούπολη, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Είναι μια αφαίρεση που λειτουργεί σαν νοητή γέφυρα στο χώρο και στο χρόνο.

Η έκθεση θα γίνει στη Galerie Terzo Mondo – Grolmanstraße 28 Berlin. Θα εγκαινιασθεί το  Σάββατο 14 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα. Θα διαρκέσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2014 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μεγαλουπόλεις

Ο φωτογράφος παρουσιάζει τις Μεγαλουπόλεις του σε δύο ενότητες:

Οι φωτογραφίες της πρώτης ενότητας δεν έχουν καμία αναφορά στα μέρη που απεικονίζουν, αφήνουν το θεατή να φανταστεί τα μεγέθη και τους όγκους της μεγαλούπολης δείχνοντας μόνο χρώματα και σχήματα. Ο φακός γίνεται εικαστικό εργαλείο που αποδίδει ζωγραφικά το χώρο και ερμηνεύει το ρυθμό της μεγαλούπολης. Η Μεγαλούπολη δονείται από την ταχύτητα του Χρόνου, είναι μια αναλαμπή στη μνήμη. Στη δεύτερη ενότητα ο φακός έχει καταδυθεί στα εντόσθια της μεγαλούπολης. Άψυχα, καπνισμένα και μουντά κτίρια γίνονται πρωταγωνιστές ενός υποφαινόμενου δράματος, όπου το άσπρο, το μαύρο, το μέγεθος και ο κόκκος της φωτογραφίας γραπώνουν τη ματιά του θεατή. Το Δέος απέναντι στο δυναμικά όμορφο και αβυσσαλέο. Σε αντίθεση με το ποπ ύφος της πρώτης ενότητας και την ειρωνεία πάνω στη ματαιότητα της εντύπωσης, εδώ ο φακός χορογραφεί υποδηλούμενα βιώματα και σπάει τις αντιστάσεις του θεατή.

MEGALOPOLIS-1

Η έκθεση θα παραμείνει στο Βερολίνο όλο το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα βρεθεί και στα Χανιά από τη 1 έως και τις 6 Ιουλίου στην Πύλη της ‘Αμμου (Σαμπιονάρα). Το χειμώνα θα  συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες Μεγαλουπόλεις, με επόμενο σταθμό το Λονδίνο μέσα στο 2014.

 

Επίσης το Σάββατο 21 Ιουνίου και για λίγες μέρες στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, ο φωτογράφος θα παρουσιάσει τη δουλειά του «Μικρές Πατρίδες».

MIKRES PATRIDES-1

 

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την Ελληνική καθημερινότητα, σε μία πορεία τριών δεκαετιών.

 

 

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email