Επενδύσεις του …«αέρα» με σίγουρα κέρδη

Επιχορήγηση ύψους περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη Μάνη έλαβε επιχειρηματικός όμιλος από το κράτος, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή ενός έργου που όταν ολοκληρωθεί δεν θα δημιουργήσει ούτε μια θέση σταθερής εργασίας! 

Ταυτόχρονα το φυσικό τοπίο της Μάνης, μετά την εγκατάσταση των επιδοτούμενων ανεμογεννητριών, θα έχει αλλοιωθεί βάναυσα. Πρόκειται για άλλο ένα απτό δείγμα του μοντέλου της «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται ότι θα φέρει στη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ημεροδρόμος», φέρνουν στην επιφάνεια αυτές ακριβώς τις «πτυχές» που παραδίδουν στα ιδιωτικά συμφέροντα το φυσικό πλούτο της χώρας, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον ελληνικό λαό.

Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (αριθμ. πρωτ. 25705/ΥΠΕ/6/00080/Γ/Ν.3908/2011/27-5-2014), που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Π. Μηταράκη, δόθηκε επιχορήγηση, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», ύψους 10.478.430 ευρώ για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου «Προφήτης Ηλίας», πάνω από τον οικισμό της Αρεόπολης.

Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα, κατά τη λειτουργία του «πάρκου» δεν θα προκύψει καμία εργασιακή θέση! Συγκεκριμένα στην υπουργική απόφαση αναφέρεται: «Ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχονται σε 0,00»!! Τα έγγραφα που παραθέτουμε ακριβώς από κάτω είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Η συγκυβέρνηση, λοιπόν επιδοτεί μια επένδυση που δεν θα προσφέρει θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή με νόμους έχει φροντίσει να παραδώσει στους ιδιώτες μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου της Μάνης.

 Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, υπολογίζεται ότι θα φθάσει στις 219! Πρόκειται για τεράστιους πυλώνες 120 μέτρων με άνοιγμα πτερυγίων 70 μέτρα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδώσει ήδη άδεια παραγωγής για την κατασκευή 96 ανεμογεννητριών, από τις οποίες για τις 48  έχει εκδοθεί ταυτόχρονα και η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση τους από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση – που εκδόθηκε λίγο διάστημα πριν εγκαταλείψει την υπουργική καρέκλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου – εγκρίνει την κατασκευή τεσσάρων «αιολικών πάρκων» στην περιοχή.

Για την ακύρωση της απόφασης, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ η «Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης» καθώς και 30 μαζικοί φορείς και σύλλογοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλη η Μάνη είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή «NATURA»στην οποία δεν επιτρέπονται επιχειρηματικές παρεμβάσεις που ανατρέπουν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος. Ωστόσο η εκδίκαση της προσφυγής έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, – σύμφωνα με πληροφορίες με άνωθεν παρεμβάσεις – προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Σοβαρά ερωτηματικά, σύμφωνα με τα μέλη της «Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης», εγείρονται και από τη στάση του τοπικού Δασαρχείου, που έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη διαδικασία χαρακτηρισμού ως δασικών ή εγκαταλειμμένων, των εκτάσεων όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, προκειμένου να γλυτώσει «αποζημιώσεις» απαλλοτρίωσης ο επενδυτής και ταυτόχρονα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Όπως σημειώνουν τα μέλη της «Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης», η υλοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή αιολικών πάρκων «θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης», αφού όπως σημειώνουν «πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα αλλοιώσει το ενιαίο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα επιφέρει καταστροφή του οικοσυστήματος, πλήγμα στον τουρισμό και απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων».

Με λεφτά του λαού οι …επενδύσεις

Θυμίζουμε ότι τα «αιολικά πάρκα» και οι ανεμογεννήτριες εντάσσονται στην κατηγορία των ΑΠΕ και πέρα των κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων, εισπράττουν ζεστό χρήμα και από τα ελληνικά νοικοκυριά, μέσω τους τέλους «υπέρ ΑΠΕ» που πληρώνουμε όλοι, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τμήμα των οποίων καταλήγει ατόφιο στις τσέπες των ιδιωτών!

Των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όπως στην περίπτωση της Μάνης, κάνουν μπίζνες με «ξένα κόλλυβα» από τα χρήματα των κρατικών ταμείων στο όνομα μιας «ανάπτυξης» που όπως ξεκάθαρα προκύπτει στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα προσθέτει ούτε μια θέση εργασίας, σε ένα νομό που μαστίζεται από την ανεργία, ούτε το παραγόμενο ρεύμα θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των τοπικών αναγκών ενέργειας της περιοχής. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα αρπακτικά της πολυδιαφημισμένης «πράσινης ανάπτυξης», που «βιάζοντας» περιοχές της χώρας και «ρουφώντας» το αίμα του ελληνικού λαού, καρπώνονται κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. 

Η περίπτωση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου στη Μάνη, είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα επένδυσης στο χώρο της ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο για το μεγάλο «πάρτι» που αναμένεται να στήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τις υποδομές της «μικρής ΔΕΗ»!

Ο χάρτης του επιχορηγούμενου «αιολικού πάρκου»

PROFITIS_HLIAS

Η  απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Παναγιώτη Μηταράκη

EPIXORIGISI_1

EPIXORIGISI_2

Διαφήμιση

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email