Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, μια υπόμνηση

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, έκδοση του 2017, και..

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, έκδοση του 2017, και στοχεύει με επιτυχία σε μια πρώτη καλή επαφή με τον μαρτυρικό τόπο εξορίας και την ιστορία της, την ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ.

«Πόσο μαρτύριο, πόσο αίμα, πόσος ηρωισμός μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες;

Το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην “κατάρα των γενεών”. Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.

Κάθε σπαραγμός οδύνης που βγαίνει από τα στήθη και μια θύελλα που σαρώνει τον παλιό κόσμο. Κάθε πληγή, κάθε χαρακιά στο σώμα και στην ψυχή και μια πανάκριβη, αιματοβαμμένη σφραγίδα στα θεμέλια του νέου κόσμου, του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Το αιώνιο στίγμα του Μακρονησιού και η θυσία των κολασμένων τράβηξε τον τροχό μπροστά, ό,τι κι αν ισχυρίζονται από την αναπαυτική πολυθρόνα τους οι παραχαράκτες της Ιστορίας».

Η Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου, γράφει, ανάμεσα στα άλλα, στον πρόλογο το βιβλίου της:

«Πολλά χρόνια μετά, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν κατάλογοι με τα ονόματα των αγωνιστών που έζησαν – όπως έζησαν» — στη Μακρόνησο εκείνα τα φοβερά χρόνια, σκέφτηκα να προσπαθήσω να συγκεντρώσω από τα βιβλία – μαρτυρίες όλα τα ονόματα που αναφέρονται και να καταγράψω, όσο ήταν δυνατόν, τη διαδρομή του καθενός, δηλαδή τα στρατόπεδα από τα οποία πέρασε, διαβάζοντας (σχεδόν) ό.τι έχει γραφτεί.

Δυστυχώς, πολλοί από τους αγωνιστές που έγραψαν για όσα έζησαν, δεν αναφέρουν τα ονόματα των συντρόφων τους σ’ εκείνη την τρομερή εποχή. Ετσι, για να έχουμε έναν πλήρη κατάλογο με όλα τα ονόματα ανδρών και γυναικών, των νεκρών από τη σφαγή και τα βασανιστήρια και όλων εκείνων που τελικά επέζησαν, είναι απολύτως αναγκαίο κάποια διοίκηση του ΓΕΣ να αποφασίσει να παραδώσει στην ΙΣΤΟΡΙΑ όλα τα ΑΡΧΕΙΑ της εποχής.»

Και σημειώνει με έμφαση:

Πάντα ζωντανή θα παραμένει η προτροπή αυτών που χάνονταν:

«Αδέλφια, τους νεκρούς μην ξεχνάτε»

Καταφέρνει, και είναι μεγάλη η προσφορά της, να συγκεντρώσει και να συμπεριλάβει στο βιβλίο της ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ — μια υπόμνηση… για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε, κατάλογοι:

1.των εξορίστων στη Μακρόνησο Ανδρών (6.264 ονόματα)
2. των εξόριστων Γυναικών (1.107 ονόματα), και
3. έναν ακόμα κατάλογο με ονόματα των βασανιστών, των παραγωγών της φρίκης (319 ονόματα)

Με τις επισημάνσεις:

 «Τους δυο πρώτους καταλόγους τους παραδίδω σε νεότερους μελετητές με την ευχή να τους συμπληρώσουν με τα ονόματα όλων των αγωνιστών που πέρασαν τη φοβερή δοκιμασία.

Τον τρίτο κατάλογο τον «παραδίδω στην κατάρα των γενεών», όπως έκανε πριν από μένα ο Θέμος Κορνάρος για το όνομα ενός από αυτούς, του Θωμά Σούλη, στο βιβλίο του «Στάχτες και Φοίνικες».

Κανένας κατάλογος δεν κατάφερα να είναι πλήρης. Εύχομαι λοιπόν κάποιος άλλος, να βρει το χρόνο και το ενδιαφέρον. Με τη συνδρομή των απογόνων, να τους συμπληρώσει, και ελπίζω, κάποτε όλα τα στοιχεία αυτής της απάνθρωπης ιστορίας να βγουν και επίσημα στο φως».

Απόψεις