Στιγμιότυπα

Μ. Γκάντι: Διακήρυξε την «παθητική αντίσταση», απέρριπτε την ταξική πάλη

Σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου 1948, έφυγε από τη ζωή ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948).  Πήγαινε προς τον τόπο της βραδινής του προσευχής στο Δελχί και  δολοφονήθηκε από τον ινδουιστή Νατουράμ Γκότσε.

Ο Γκάντι ήταν ένας από τους αρχηγούς του Ινδικού Εθνικο-Απελευθερωτικού Κινήματος. Η πολιτική του δραστηριότητα στην Ινδία άρχισε το 1915, όταν συνεργάστηκε με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διακήρυξε την «παθητική αντίσταση» κατά των Βρετανών αποικιοκρατών. Απέρριπτε, επίσης, την ταξική πάλη και υποστήριζε ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις πρέπει να λύνονται με διαιτησία, μια θέση που εξυπηρετούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της ινδικής αστικής τάξης.

Η προσέλκυση των μαζών στο εθνικό απελευθερωτικό κίνημα αποτελεί την κύρια υπηρεσία του Γκάντι και την πηγή της τεράστιας δημοτικότητάς του. Τάχθηκε, επίσης, κατά του διαχωρισμού και της σύγκρουσης μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Για τη δράση του, φυλακίστηκε επανειλημμένα. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πρόβαλε το σύνθημα «Εξω από την Ινδία», ζητώντας την αποχώρηση των Βρετανών και την ανεξαρτησία της Ινδίας, η οποία ήρθε το 1947.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend