Πολιτική

Οταν ο Ανδρέας «πήρε το όπλο του»

Με καινούργιο «κεντροαριστερό» κοστούμι, επιχειρεί να «ντυθεί» ο νέος υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμφανιστεί σαν υποστηρικτής των κοινωνικών δικαιωμάτων που δήθεν …αμφισβητεί κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Μετά την «ενδοκυβερνητική» αντιπαράθεση με την Κ. Μητσοτάκη για τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η οποία έληξε με τους δυο υπουργούς να συμφωνούν ότι τελικά θα απολύσουν εκατοντάδες εργαζόμενους, χτες ο Αν. Λοβέρδος προχώρησε σε νέα ρηξικέλευθη δήλωση. Σε συνέντευξη του στο «Βήμα FM» υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό του κράτους καθώς τον έχει καταψηφίσει»… Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι πήρε την υπουργική καρέκλα γιατί «έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα γυρίσει σελίδα όχι κάνοντας παροχές αλλά μεταρρυθμίσεις και διορθωτικές κινήσεις».

Τι μας είπε δηλαδή; Ο,τι και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θέλει και αυτός με τη σειρά του να συμβάλει για να γίνουν «διορθώσεις» χωρίς να θιγούν όμως οι δημοσιονομικοί στόχοι .Εμφανίζεται δήθεν υπέρμαχος εφαρμογής «κοινωνικών» πολιτικών, αλλά προσυπογράφει τις περικοπές στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που πράττει κάτι ανάλογο. Θυμίζουμε ότι ως υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2009, δήλωνε ότι δεν γίνουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά στη συνέχεια υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και ότι «οι συνταξιούχοι» ζουν πολλά χρόνια και δεν πεθαίνουν(!) και στη συνέχεια έφερε το νόμο (3863/2010) που άνοιξε το χορό για το μεγάλο μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αυτός ακριβώς, είναι ο λόγος που οι δηλώσεις του Αν. Λοβέρδου, δεν θορύβησαν ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν υπήρξε καμία ανησυχία, γιατί η συγκεκριμένη τοποθέτηση εντάσσεται στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «διορθωτικών» κινήσεων που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος, γνωρίζουν ότι ο Αν. Λοβέρδος θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον προϋπολογισμό και το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, πουλώντας όπως και οι ίδιοι «φούμαρα» περί μεταρρυθμίσεων που θα «διορθώσουν» τις αδικίες. Εξάλλου ο Αν. Λοβέρδος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του, αφού έχει ψηφίσει και τα δυο μνημόνια καθώς και το σύνολο των βάρβαρων νόμων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος με συνέντευξη του στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τον Απρίλιο 2011, καλώντας τα τότε στελέχη της κυβέρνησης να μην έχουν αναστολές στην ψήφιση των σκληρών μέτρων δήλωνε: «Αυτός που έχει την ευθύνη των εξελίξεων πρέπει να είναι ομόφωνος, ορκισμένος θα έλεγα … Γιατί όταν δεν συντάσσεσαι ομόφωνα, όταν έχεις αναστολές , τότε δεν πρέπει να μένεις στην κυβέρνηση».

Σήμερα όμως, ο Αν. Λοβέρδος, με όχημα την «καταψήφιση» του προϋπολογισμού του 2014, προσπαθεί να αποτινάξει το παρελθόν του… Εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, στήνει ανέξοδους «τσαμπουκάδες» και εμφανίζεται να έχει «αναστολές», οι οποίοι με τους κατάλληλους χειρισμούς και την υπερπροβολή από συγκεκριμένα συγκροτήματα του Τύπου, καλλιεργούν ένα φιλολαϊκό προφίλ, ώστε ο νυν υπουργός Παιδείας να επιδιώξει να το εξαργυρώσει στο άμεσο μέλλον. Ο αν. Λοβέρδος μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, τη δημιουργία της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» ως μεταβατικού πολιτικού φορέα για να συμμετέχει στα παζάρια της εξουσίας, πέτυχε τελικά την επάνοδο του στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα ετοιμάζεται για το «μεγάλο» βήμα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχει βάλει πλώρη για την ηγεσία της «Ελιάς» και επιδιώκει να παρουσιαστεί φραστικά σαν «προστάτης» του κοινωνικού κράτους και των λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να πάρει «κεφάλι» στους διαγκωνισμούς μεταξύ των στελεχών της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στην κούρσα για την ηγεσία της ενοποιημένης «κεντροαριστεράς».

Οι «άσφαιρες» συγκρούσεις σήμερα με μια σειρά από στελέχη της ΝΔ και κυρίως οι «επιθέσεις» που δέχεται από γαλάζιους υπουργούς (Βορίδης, Πιπιλή) αποτελούν τα «παράσημα» για τον Αν. Λοβέρδο ώστε να δημιουργήσει ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές με το κόμμα του Αν. Σαμαρά. Στόχος του, είναι στο ιδρυτικό συνέδριο της «Ελίας» τον Οκτώβριο να εμφανιστεί ως κεντρικός εκφραστής μιας «νεοσύστατης» κεντροαριστερής παράταξης που …αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ενός «νέου» κόμματος ικανού να συμμετέχει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, σε μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανά με εκφραστές της «λαϊκής Δεξιάς» είτε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ. Να μετατραπεί δηλαδή σ’ ένα νέο πολιτικό «μπαλαντέρ» που και τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης θα υλοποιεί και  ταυτόχρονα θα καθίσταται  «ρυθμιστής» των εξελίξεων… Αυτά ακριβώς είναι και τα βαθύτερα αίτια, που οδήγησαν τον Αν. Λοβέρδο να πάρει το όπλο του και να παρουσιαστεί!

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend