Διεθνή

Λιβύη: Ο Σάρατζ κατηγορεί τον Χαφτάρ για παραβίαση της εκεχειρίας

Ούτε 24 ώρες δεν συμπληρώθηκαν από την ολοκλήρωση της πολυσυζητημένης Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη που θα έφερνε την …«ειρήνη» και ήδη υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι η συμφωνηθείσα εκεχειρία δεν τηρείται.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) κοντά στην Τρίπολη. «Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου», μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο «Alahrar», επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές της ΚΕΕ. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία Άιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του ΛΕΣ νοτίως της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «al-Mashhad», σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ κατήγγειλε ότι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Αλ Σάρατζ παραβίασαν την εκεχειρία, ανοίγοντας πυρ και πως απαντά με πλήρη ισχύ στην Αϊν Ζάρα της Τρίπολης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία ‘Αιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.

Και στη μέση το πετρέλαιο… 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο οικονομικό μέτωπο, όπου και εκεί οι «εχθροπραξίες» συνεχίζονται.

Από την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν κλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης, προκειμένου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην κυβέρνηση της Τρίπολης ή να την αναγκάσει να μοιραστεί τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Ωστόσο ο Σάρατζ δήλωσε στο «Reuters» ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Επιπλέον ο Σάρατζ ζήτησε από τις ξένες δυνάμεις να ασκήσουν πίεση στον Χάφταρ για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Παράλληλα, ο Σάρατζ απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ. «Για μένα είναι σαφές… Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ, προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

(Επισκέψεις: 361 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend