Διεθνή

Λιβύη: Εντολή Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al Arabiya, κάλεσε σήμερα τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της Τρίπολης και να την καταλάβουν, στην «τελική μάχη», όπως είπε, για την πρωτεύουσα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό την αρχηγία του Χάφταρ, εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης, όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

Ωστόσο ο LNA δεν κατόρθωσε να διαπεράσει τις άμυνες των παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση Σάρατζ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Στη Λιβύη υπάρχουν δύο διαφορετικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο. Η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Φαγέζ αλ Σαράζ έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Στην ανατολική Λιβύη, με έδρα το Τομπρούκ, είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζεται από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, τη Ρωσία και εμμέσως από τις ΗΠΑ που παίζουν το δικό τους παιχνίδι. 

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις του Τομπρούκ και της Τρίπολης, επιδιώκουν να αποσπάσουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για να επιβληθούν εκατέρωθεν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της λιβυκής «κυβερνήσεως εθνικής ενότητας» Φαγέζ αλ Σαράζ, υπέγραψε πρόσφατα την συμφωνία με την Τουρκία και ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη. 

 

(Επισκέψεις: 1.552 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend