Διεθνή

Λίβανος: Νέα γενική απεργία και διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές στον Λίβανο δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα παρά την κυβερνητική αναδίπλωση και τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Κήρυξαν νέα γενική απεργία σήμερα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που γέμισαν από την Πέμπτη και μέχρι χτες το απόγευμα τους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων του Λιβάνου, ανάγκασαν χτες την εννιακομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Χαρίρι να ανακοινώσει μέτρα που αποφεύγουν δήθεν την επιβολή νέας βαριάς φορολογίας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που παρουσιάστηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υποτίθεται ότι «αναγκάζει» τις αναρίθμητες τράπεζες να καλύψουν ελλείμματα ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Επίσης ότι δεν επιβάλλονται νέοι φόροι, όπως π.χ. αυτός που αφορούσε την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Whatsapp και ότι οι υπουργοί και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, με μείωση των μισθών τους κατά 50%.

Την ίδια στιγμή, όμως, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού παραδίδει στα ντόπια και ξένα μονοπώλια ό,τι δεν είχε ξεπουληθεί μέχρι τώρα, π.χ. τη δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ δρομολογούνται η «αναδιάρθρωση» του τομέα της Ενέργειας, με πιθανές δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και η κατάργηση υπουργείων (π.χ. το Πληροφοριών) και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Παρουσιάζοντας χτες το απόγευμα το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χαρίρι παραδέχτηκε ότι αποφασίστηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, καθώς οι διαδηλωτές «έσπασαν όλους τους φραγμούς και ταρακούνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα». Προσπάθησε δε να εμφανιστεί «φιλολαϊκός», καλώντας την αστυνομία -που εδώ και μέρες φρουρεί τράπεζες και πλούσιες συνοικίες της Βηρυτού- να …προστατεύσει τους διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

(Επισκέψεις: 145 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend