Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λιμενεργάτες COSCO: Συζητούν την πρόταση για ΣΣΕ και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της εργοδοσίας για τους όρους εργασίας (αυξήσεις, ΒΑΕ, πλήρη απασχόληση κ.α.)

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της εργοδοσίας για τους όρους εργασίας (αυξήσεις, ΒΑΕ, πλήρη απασχόληση κ.α.). Θυμίζουμε ότι πρόκειται για προτάσεις που ήρθαν μετά τις αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους που έσπασαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, καθώς πριν μερικούς μήνες δε συζητούσε καν για αυξήσεις, ενώ είναι αυτή που προσπάθησε με ΜΑΤ, δικαστήρια και στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών να χτυπήσει τον αγώνα τους.

Η γενική συνέλευση έγινε στις αλλαγές των βαρδιών προκειμένου να ενημερωθούν και να αποφασίσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ της Τρίτης η Γενική Συνέλευση της βραδινής βάρδιας. Ωστόσο, στην αλλαγή της μεσημεριανής βάρδιας, η απόφαση των εργαζομένων ήταν ομόφωνη υπέρ της πρότασης του ΔΣ του Σωματείου που είναι να το εξουσιοδοτήσουν για να διαμορφώσει το σχέδιο ΣΣΕ, με βάση και τις προτάσεις της εργοδοσίας, και στη συνέχεια να ζητήσουν την υπογραφή του.

 

Το σωματείο είναι από γερό σκαρί!

 

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, μιλώντας το μεσημέρι στους εργαζόμενους έκανε αναδρομή στη μέχρι σήμερα πορεία του σωματείου που φτιάχτηκε το 2014. Θύμισε αγωνιστικούς σταθμούς και πως κατάφερε βήμα – βήμα να αποσπάσει κατακτήσεις όπως το να θέσει τέρμα στη 16ωρη εργασία και τις κόντρας βάρδιας, να καθιερώσει το διάλειμμα, να ανοίξει το ζήτημα των ΒΑΕ και να αποσπάσει τη σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή τους κ.α. Συνοψίζοντας αυτή τη δράση είπε χαρακτηριστικά: «Το σκαρί μας, το σωματείο, είχε τα πάνω και τα κάτω του αλλά άντεξε γιατί έχει καθαρό τι θέλει να πετύχει και ποιους έχει απέναντί του. Το σωματείο ανήκει στους εργαζόμενους. Σταθήκαμε όρθιοι απέναντι στους εργοδότες, τους νόμους, τα δικαστήρια, τα ΜΜΕ. Ολους αυτούς που παίρνουν μέτρα και χτυπάνε τον αγώνα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες μας οι απεργίες έχουν βγει παράνομες. Αυτό από μόνο του δείχνει τι αντιμετωπίζουμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις της εργοδοσίας που ήρθαν ως αποτέλεσμα του αγώνα τους και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αυξήσεις 11,5% στους μισθούς, την εφαρμογή των ΒΑΕ από εδώ και πέρα, την μετατροπή 250 συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου από φέτος (ακόμα 100 τον επόμενο χρόνο και 100 τον μεθεπόμενο εφόσον δεν μειωθεί ο όγκος εργασιών), τον διπλασιασμό του ποσού της λεγόμενης «κάρτας σίτισης», αύξηση της αμοιβής για υπερεργασία και υπερωρία κ.α. Ειδικότερα για το ζήτημα της μετατροπής των συμβάσεων είπε ότι το σωματείο ζητά να γίνουν με βασικά κριτήρια την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση ενώ για τα ΒΑΕ σημείωσε ότι παραμένει το αίτημα και για την αναδρομική αναγνώρισή τους για τα προηγούμενα έτη εργασίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ αλλά αντίθετα η ΣΣΕ θα αποτελέσει τη βάση, το σκαλί πάνω στο οποίο θα πατήσουν για να συνεχίσουν την πάλη τους διεκδικώντας αιτήματα που το Σωματείο έχει θέσει εξαρχής. «Θα κατοχυρώσουμε ότι κατακτήσαμε και θα συνεχίσουμε» σημείωσε. Τέλος τόνισε την ανάγκη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν τους αγώνες εργαζομένων άλλων κλάδων όπως κι αυτή εισέπραξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων και συνδικάτων

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις