Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΛΑΡΚΟ: Λάσπη και συκοφαντία από την κυβέρνηση – Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

Απάντηση σε άθλια κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στοιχίσει 104 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δίνει το Σωματείο Εργαζομένων

Τη λάσπη και τη συκοφαντία επιστρατεύει εκ νέου η κυβέρνηση, όπως κάθε φορά που στριμώχνεται από την πίεση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των Σωματείων τους στη ΛΑΡΚΟ. Την ώρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανανέωση των συμβάσεων τους που λήγουν στο τέλος του έτους διάφορα «παπαγαλάκια» βγήκαν μπροστά για να ξανασερβίρουν την ξινισμένη σούπα των «τεμπέληδων εργαζομένων που πληρώνονται για να κάθονται».

Απάντηση στη νέα επίθεση της κυβέρνησης και τη λασπολογία δίνει μέσα από ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τις επόμενες ημέρες και όσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη στα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων, είναι σίγουρο ότι θα αναπαραχθούν κι άλλα “δημοσιεύματα” τέτοιου περιεχομένου».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει στοιχίσει 104 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Σωματείο τονίζει ότι η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού ακυρώνει το αρχικό αφήγημα ότι «το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη ΛΑΡΚΟ». Επισημαίνει μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και συντήρησης της ΛΑΡΚΟ, αλλά για την περαιτέρω απαξίωση της και τελικά για «να σταματήσουν την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ και να την ξεπουλήσουν με 6 ευρώ το στρέμμα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Συνεχίζοντας το Σωματείο προσδιορίζει ότι γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά δίνονται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τονίζει:

«Η αλήθεια είναι ότι: Στην εργασία πηγαίνουν και κάθονται οι τεμπέληδες. Εμείς πηγαίνουμε στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ που έχουν σταματήσει να λειτουργούν και να συντηρούνται με εντολή των επενδυτών και απόφαση της κυβέρνησης. Εμείς κάθε μέρα διεκδικούμε “δουλειά, καμίνια και μηχανές να πάρουν μπροστά”. Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, “η διακοπή λειτουργίας έλαβε χώρα σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στα ύψη”.

Οι εργαζόμενοι από τις 3/3/20 που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε “εκκαθάριση εν λειτουργία”, μέχρι και τις 31/7/22 που με εντολή των επενδυτών και απόφαση της κυβέρνησης σταμάτησε η παραγωγή, είχαμε παράξει νικέλιο αξίας 400 εκ ευρώ, κατά επέκταση πληρωθήκαμε από την πώληση του προϊόντος που παράξαμε.

Στις 31/7/22 η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή, μας απέλυσε και μας “αποζημίωσε”, “για να υπάρξει οικονομική διακοπή και να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός” όπως είπε. Τα χρήματα των αποζημιώσεων έφτασαν τα 23 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που μας άρπαξαν από τις περικοπές μισθών, κατάργηση δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, από την έναρξη της εκκαθάρισης μέχρι και την απόλυση μας. Επί της ουσίας αυτο – αποζημιωθήκαμε.

Από 1/8/22 έως και σήμερα που είμαστε συμβασιούχοι στη ΛΑΡΚΟ και έχει σταματήσει η παραγωγή και η συντήρηση με απόφαση της κυβέρνησης και παρά τις διαμαρτυρία μας, πληρωνόμαστε είτε από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ, όπως σκουριά, είτε από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που υπάρχουν ακόμη 10αδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα».

Σημειώνει επίσης πως αυτό που βγαίνει συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ ήταν αρκετά για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό της. Προσδιορίζει ότι σε καμία περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν αφορούσαν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ τονίζει ότι ακόμη και τώρα «μπορούν να αποδεσμεύσουν την πώληση ρύπων, να φέρουν υλικά να συντηρήσουμε και να επαναλειτουργήσουμε τη ΛΑΡΚΟ».

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο διατρανώνει για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Από την στιγμή που υπάρχει προοπτική, μέχρι να την παραδώσουν στο νέο ιδιοκτήτη θα είμαστε μέσα στην ΛΑΡΚΟ. Τελεία και παύλα. Εμείς είμαστε οι “σπιτονοικοκύρηδες” και οι επενδυτές οι “μουσαφιραίοι”», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάνει γνωστό ότι αντιπροσωπεία της διοίκησης συμμετείχε στη συγκέντρωση των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στην Αταλάντη ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενημερώνοντας για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, καθώς και ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Καταλήγοντας το Σωματείο ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού «με την εργατική τάξη της χώρας μας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα αναπτύξουμε διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεων μας», αλλά και στη μεγάλη σύσκεψη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στη Λάρυμνα.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα